Składniki:
Placki: 1 kg ziemniaków, 2 całe jajka, mąka, sól, pieprz. Gulasz: 300 g mięsa gulaszowego, olej, 2 papryki czerwone surowe lub konserwowe, 1 kwaśna śmietana, 4 ogórki kiszone, 1 sos myśliwski Knorr, 200 g pieczarek, 2 łyżki przecieru pomidorowego.
Jak przyrządzić?
Placki: ziemniaki trzemy na tarce lub kroimy na drobne kawałki i wkładamy do malaksera i rozdrabniamy. Następnie dodajemy 4-5 łyżek mąki (jeśli ziemniaki są za bardzo wodniste, dodajemy więcej - tyle, aby były dość gęste), 2 jajka, sól, pieprz - do smaku. Gulasz: mięso kroimy w 2-cm kostkę, obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący olej. Do garnka (średniego) wlewamy 2 szklanki wody i stawiamy na ogień. Podsmażone mięso wrzucamy do garnka i od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypaliło. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, ogórki pokrojone w kostkę, paprykę (również pokrojoną w kostkę) oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego i dusimy na wolnym ogniu. Jeżeli gulasz jest zbyt gęsty, to dodajemy troszkę wody (maksymalnie pół szklanki). Gdy mięso będzie już miękkie, wsypujemy do gulaszu sos myśliwski i mieszamy. Gulasz ma być dość gęsty. Gotujemy tak kilka minut, cały czas mieszając. I gotowe. Życzę smacznego!
Jak podawać?
Na talerzu kładziemy duży placek ziemniaczany, następnie nakładamy gulasz i drugi placek na wierzch. Dekorujemy ukwaszoną śmietaną.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2-3 |
Autor | Anette |