Składniki:
2 łyżki oliwy, 1 por pokrojony w plasterki, 4 łodygi selera naciowego pokrojonego, 2 marchewki pokrojone w kostkę, 300 ml wytrawnego białego wina, 900 ml bulionu rybnego, 200 g makaronu muszelki, 450 g filetów z okonia bez skórki pokrojonych w kawałki, 2 pomidory bez skórki i pestek, pokrojone, 1 łyżka mąki pszennej, 120 g ugotowanych krewetek, 2 łyżki śmietany 18%, natka pietruszki lub koperek, 1/2 łyżeczki sosu chili, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Podgrzać oliwę w dużym garnku z grubym dnem.Dodać por, seler, marchewkę, następnie dusić około 10 min, od czasu do czasu mieszając. Wlać wino i bulion. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać makaron i zamieszać. Gotować na małym ogniu do czasu, aż makaron będzie prawie miękki. Dodać kawałki okonia i pomidory. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować kolejne 2-3 min, uważając, aby ryba się nie rozgotowała. Wymieszać mąkę ze śmietaną i zimną wodą na gładką papkę, dodać do zupy. Doprowadzić zupę do wrzenia. Włożyć ugotowane krewetki i gotować na wolnym ogniu jeszcze minutę.Dodać natkę pietruszki, wymieszać i podawać.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z pieczywem czosnkowym.
Uwagi:
Zamiast sosu chili mogą być 2 łyżki białego wytrawnego wermutu. Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego, lecz po jego dodaniu nie można gotować zupy, bo się zwarzy!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | niska |
Autor | maszkarada |