Składniki:
Karczek 0,5 kg, ok. 1 kg obranych ziemniaków, 3 duże cebule, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy.
Jak przyrządzić?
Kroimy karczek na kotlety (ok. 1 cm w poprzek włókien). Smażymy szybko na patelni na mocno rozgrzanym oleju z obu stron, prawie do przypalenia (ciemny brąz). Ziemniaki kroimy w plastry po ok. 1 cm. Cebulę kroimy w paseczki, obficie solimy i po 15 minutach szklimy na oleju, który pozostanie na patelni po karczku. Układamy całość warstwami w dużym rondlu lub garnku w kolejności: ziemniaki, cebula, karczek. Wrzucamy listek, ziele angielskie, dolewamy wody, tak aby przykryła ziemniaki i mięso. Dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie (w zależności od żylastości karczku i wieku ziemniaków od 1 do 1,5 godziny). Ok. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy łyżeczkę soli. Co pewien czas trzeba zamieszać, aby się potrawa nie przypaliła.
Jak podawać?
Podajemy z kiszonym ogórkiem, kapustą, generalnie czymś kwaśnym.
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi, to można w trakcie gotowania dodać nieco przecieru pomidorowego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Edek |