Karczek - prosta wariacja

Przepis kulinarny

Składniki:

Karczek 0,5 kg, ok. 1 kg obranych ziemniaków, 3 duże cebule, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy.

Jak przyrządzić?

Kroimy karczek na kotlety (ok. 1 cm w poprzek włókien). Smażymy szybko na patelni na mocno rozgrzanym oleju z obu stron, prawie do przypalenia (ciemny brąz). Ziemniaki kroimy w plastry po ok. 1 cm. Cebulę kroimy w paseczki, obficie solimy i po 15 minutach szklimy na oleju, który pozostanie na patelni po karczku. Układamy całość warstwami w dużym rondlu lub garnku w kolejności: ziemniaki, cebula, karczek. Wrzucamy listek, ziele angielskie, dolewamy wody, tak aby przykryła ziemniaki i mięso. Dusimy pod przykryciem na malutkim ogniu, aż ziemniaki i mięso będą miękkie (w zależności od żylastości karczku i wieku ziemniaków od 1 do 1,5 godziny). Ok. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy łyżeczkę soli. Co pewien czas trzeba zamieszać, aby się potrawa nie przypaliła.

Jak podawać?

Podajemy z kiszonym ogórkiem, kapustą, generalnie czymś kwaśnym.

Uwagi:

Jeśli ktoś lubi, to można w trakcie gotowania dodać nieco przecieru pomidorowego.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania90 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Przybliżony koszt10 zł
AutorEdek

Karczek - prosta wariacja: Podobne przepisy

Karczek - prosta wariacja: wypróbuj również

Powiązane Tematy