Składniki:
Kości od schabu, kostki rosołowe lub vegeta, włoszczyzna (cała, tzn. łącznie z cebulą), drobna kasza jęczmienna, ziele angielskie 3-4 szt., 1 listek laurowy, 6-7 ziemniaków, 15-20 dag pieczarek.
Jak przyrządzić?
Wlać wodę do dużego garnka i do wrzątku włożyć kości schabowe lub inne mięso wieprzowe. Po dokładnym odszumowaniu dodać marchew 2-3 szt., 1 małą pietruszkę i kawałek selera pokrojone w kostkę oraz kostki rosołowe lub vegetę. Gotować pół godziny, po czym dodać kaszę (1 łyżka stołowa na 1 talerz), a za chwilę (ok. 5-7 min) natkę pietruszki, selera, por i (lub) cebulę, ziele angielskie i mały listek laurowy, gotować razem jeszcze ok. 20 minut, po czym dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 10 min wyjąć zieloną włoszczyznę i cebulę, a dodać pieczarki pokrojone wg uznania i doprawić do smaku, najlepiej vegetą lub solą. Gotować jeszcze 10 min.
Potrzebne przybory:
duży garnek, obierak do warzyw, nóż, szumówka, łyżka
Jak podawać?
Podając, posypać pokrojoną natką pietruszki.
Uwagi:
Uwaga: krupniku nie przykrywamy przykrywką, bo kasza się przypali, więc trzeba uzupełniać wodę na bieżąco (lepiej, jeśli zupa jest rzadsza) i gotować na małym ogniu. Zupy na wywarze z kości są lepsze od mięsnych.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Ewa |