Składniki:
4 parówki śląskie, 25 dag pieczarek, 1 mała cebula, 1/2 puszki zielonego groszku, mała puszka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, oliwa.
Jak przyrządzić?
Pieczarki pokrojone w plasterki wraz z drobno posiekaną cebulą podsmażamy na łyżce oleju, uważając, by nie zrumienić cebuli (można dodać nieco później). Następnie podlewamy ok. 1/3 szklanki wody i dusimy ok. 10 min, dodajemy koncentrat i curry oraz przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Parówki kroimy na kawałki mniej więcej równe ich średnicy i dodajemy do rondla wraz z zielonym groszkiem. Mieszamy i podduszamy razem ok. 4-5 min.
Potrzebne przybory:
patelnia, rondelek, nóż, deska, łopatka
Jak podawać?
Przystawkę podajemy w kokilkach. Można udekorować siekaną zieleniną wg uznania (koper, szczypior, pietruszka, kolendra). Można też uprzednio posypać tartym żółtym serem i stopić w kokilkach (piekarnik, mikrofalówka). Podajemy z dowolnym pieczywem.
Uwagi:
Zadaniem cukru jest złamanie kwasu koncentratu pomidorowego. Jeżeli dodamy więcej koncentratu, to i odpowiednio więcej cukru (należy spróbować w czasie duszenia).
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | Krzysztof |