Składniki:
Biszkopt: 4 jajka, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 7 łyżek oliwy, łyżeczka proszku do pieczenia. Dodatkowo: 1 kg jabłek, 1 szkl. cukru, łyżeczka kwasku cytrynowego, 3 budynie śmietankowe, 20 dag margaryny, 2 jajka, 2 paczki wiórków kokosowych.
Jak przyrządzić?
Biszkopt: jajka z cukrem ubić, pod koniec ubijania wlać olej, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 min w temp. 180 stopni. Masa jabłkowa: obrane jabłka pokroić w ósemki i ugotować w litrze wody ze szklanką cukru i kwaskiem, wystudzić. Jabłka osączyć, a na trzech szklankach uzyskanego kompotu jabłkowego ugotować budynie. Margarynę rozpuścić na wolnym ogniu i mieszając, dodać pół szklanki cukru, wiórki i roztrzepane jajka. Na upieczone zimne ciasto wyłożyć jabłka, następnie gorący budyń, a na wierzch masę kokosową. Całość wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 min.
Uwagi:
Ciasto musi dobrze ostygnąć, wtedy lepiej się kroi. Jest dość pracochłonne, ale naprawdę pyszne. Proporcje na średnią blaszkę.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | mimi |