Składniki:
Po 30 dag mielonego czerwonego i białego mięsa indyczego, 2 jaja, 3 łyżki startego ostrego żółtego sera, średnia cebula, 3-4 pieczarki, 5 ogórków konserwowych, musztarda, sól, pieprz, Delikat do drobiu.
Jak przyrządzić?
Cebulę i pieczarki pokroić drobno i obsmażyć na maśle z solą i pieprzem, ostudzić. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać żółty ser, mięso, usmażone pieczarki i cebulę, 4 łyżki musztardy, Delikat, jaja, sól i pieprz. Wyrobić. Usmażyć na oleju.
Jak podawać?
Najbardziej do dania pasują pieczone ziemniaki posypane przed podaniem odrobiną tymianku. Białe, półwytrawne wino.
Uwagi:
Polecam do tego jarzynkę: mocno podsmażyć pieczarki (grubo pokrojone) na maśle z solą i pieprzem, kabaczek pokroić na półplasterki, paprykę pomarańczową na podobnej wielkości kawałki. Bakłażan pokroić na cienkie plastry, a je na ćwiartki, posolić, po 15 min obmyć bieżącą wodą i odsączyć. Rozgrzać oliwę z oliwek, smażyć na niej kabaczek, paprykę i bakłażan, najpierw na dużym ogniu, potem zmniejszyć i przykryć, doprowadzić do dużej miękkości, szczególnie bakłażan. Dodać podsmażone wcześniej pieczarki, świeżą poszatkowaną bazylię, kolendrę, ząbek czosnku, sól, pieprz. Smażyć jeszcze przez chwilę. Wyłączyć gaz, trzymać pod przykryciem do czasu podawania mięsa. Przed podaniem podgrzać.Potrzebne: 6 średnich pieczarek, 1 kabaczek, 1 bakłażan, 1 papryka.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | KozA |