Składniki:
8 jaj, 3 łyżki kakao (pełne) Van Houten, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, płatki migdałów, łyżka wody, pokruszone herbatniki, zero mąki!
Jak przyrządzić?
Z 7 jaj oddzielamy żółtka i ucieramy je z 3/4 szkl. cukru pudru. Następnie ucieramy, dodając po trochu 3 łyżki kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy obie masy drewnianą łopatką i wylewamy do natłuszczonej i posypanej kruszonymi herbatnikami formy rynienki. Piec w temp. 180 stopni (150 z termoobiegiem) ok. 35 min.Polewa: Tabliczkę czekolady roztapiamy w rondelku w kąpieli wodnej, następnie dodajemy łyżkę wody i mieszamy. Ucieramy żółtko z pozostałego jaja i stopniowo dodajemy czekoladę (przestygniętą). Białko ubijamy na pianę i łączymy obie masy, miksując. Masą polewamy ciasto, a następnie posypujemy płatkami migdałów.
Potrzebne przybory:
mikser z trzepaczką, łopatka drewniana, forma rynienka
Jak podawać?
Pokroić na plastry ok. 3 cm, talerzyk deserowy polać fantazyjnie wiśniową polewą do lodów (ewentualnie z dodatkiem alkoholu) i położyć nań porcję ciasta w towarzystwie wisienek koktajlowych lub z nalewki.
Uwagi:
Ciasto należy sprawdzać patykiem (czy nie przylega). Ma ono tendencję do zapadania się w środku - należy na koniec unikać gwałtownego oziębienia i pozwolić mu ostygnąć stopniowo w piekarniku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Krzysztof |