Sarnina w czerwonym winie - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Duża cebula, 2 marchewki, 1 kg mięsa z sarny (najlepiej z udźca, może być łopatka, że o polędwiczkach nie wspomnę), 500 ml czerwonego wina (szkoły są róźne, może być wytrawne, ale polecam raczej półwytrawne lub półsłodkie), oliwa z oliwek, 20 dag tłustego boczku w plasterkach - raczej nie wędzony, około pół szklanki śmietany, 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, szczypta cukru lub miodu, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, słodka sproszkowana papryka lub pasta paprykowa, estragon (najlepiej świeży), jagody jałowca lub kieliszek ginu (50 ml).

Jak przyrządzić?

Przede wszystkim należy zdobyć odpowiednie mięso. Zakładając, że mamy już najważniejszy składnik, przystępujemy do sprawienia mięsa. Usuwamy kości - raczej ze względów praktycznych (o ile potrafimy filetować). Ważne, by pozbyć się też błony, która pokrywa mięso, może być bardzo twarda. Drugim ważnym elementem jest zalewa. Ilość użytego wina to około pół litra na kilogram, ważne, by cała sztuka mięsa była przykryta zalewą. Jak wspominałem, osobiście preferuję półsłodkie, ale można użyć nawet wytrawnego, aczkolwiek polecam rozcieńczyć wodą ze względu na duże nasycenie garbników dających gorzki posmak i kwaśność. Ostatecznie "dokwaszenie" nawet niemal gotowej potrawy jest znacznie prostsze niż pozbycie się zbyt wyrazistej kwaśnej nuty. Wlewamy wino do garnka (nie gotujemy!), dodajemy wszystkie przyprawy. Wolałbym uniknąć podawania ile czego, najważniejsze, by nie przesadzić. Chodzi o to, by jednak utrzymać smak mięsa, wzbogacając go jedynie dodatkowymi smakami. Pozostawiamy jedynie czosnek, estragon (świeży), śmietanę. Na tym etapie możemy skorygować smak zalewy. Dawni mistrzowie kuchni zalecają, by nasmarować mięso miodem przed wrzuceniem do zalewy. Całość powinniśmy trzymać w lodówce przez dobę... aczkolwiek jeżeli pozostawimy w garnku pod przykryciem, na szafce w kuchni przez noc, to też wystarczy. Po okresie obowiązkowej kąpieli wyjmujemy mięso, oczyszczamy z ewentualnych pozostałości zalewy, jak pieprz, jagody, listek itd., nie płucząc pod wodą. Zalewę przelewamy przez sitko i odstawiamy na później. Sarninę delikatnie smarujemy oliwą, wlewamy odpowiednią ilość oliwy do brytfanny lub patelni, obsmażamy - sparzamy mięso ze wszystkich stron, by zamknąć sok wewnątrz. Bardzo istotne jest, by nie pozwolić na gotowanie się mięsa. Jeżeli puszcza zbyt dużo soku, trzeba go odlać i obsmażać na samym tłuszczu. Nie używamy przykrycia do momentu, aż zezłocimy powierzchnię pieczeni. Jeśli mamy już ten etap za sobą, możemy odetchnąć, reszta już z górki. Okładamy mięso plastrami boczku, najlepiej, by były związane podobnie jak rolada, ale wiązanie gorącego mięsa jest może nie tyle niebezpieczne, ile mało komfortowe, wystarczy, że nie będzie tracić tyle wilgoci. W wersji dietetycznej można zrezygnować z boczku, ale trzeba częściej przewracać. Zawiniętą sztukę mięsa umieszczamy ponownie w brytfannie. Dodajemy odsączonej zalewy i rozpoczynamy duszenie, na tym etapie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i marchew. Długość duszenia zależy tak naprawdę od wielkości kawałka mięsa, temperatury, no i wieku sarny. Jeśli mamy dobrej jakości mięso ze specjalistycznego sklepu, to trwa to ok. 90 min na ok 1,5 kg pieczeni.Cały czas sprawdzamy poziom zalewy i przesuwamy mięso, by nie przywarło. Jednocześnie stale uzupełniamy ubytki zalewy. Około 10 min przed końcem wyjmujemy boczek i dodajemy estragon (świeży), jeśli nie daliśmy do zalewy suszonego, maksymalnie dwa ząbki czosnku (dodany pod sam koniec gotowania zachowuje o wiele mocniejszy i świeższy aromat). Kiedy całość przepełni się aromatem ziół i czosnku, wyciągamy mięso i pozostałości stałe z sosu. Po wyłączeniu ognia możemy zagęszczać. Lepszy efekt dla oka uzyskamy mąką ziemniaczaną – o ile nie zrobimy kisielu. Sos powinien być zdecydowanie płynny, jeżeli nie jest zbyt kwaśny, można zaciągnąć sos śmietaną, ale najlepiej przetestować na mniejszej ilości, bo zwarzoną śmietanką UHT można sobie spaskudzić kawał dobrej roboty.

Jak podawać?

Podawać można w zasadzie ze wszystkim. Dobrze smakuje zarówno z ziemniakami, jak i pyzami (kluski na parze), znakomite z kaszą gryczaną i buraczkami.

Uwagi:

Uwaga! Wino podane do dań, w których wykorzystano je już w procesie gotowania, powinno być takie samo. Dodatkowo wydobywa to smak potrawy.Wyśmienicie wychodzi też sarnina w sosie wiśniowym (jak każda dziczyzna). Jeżeli ktoś będzie zainteresowany, to skrobnę na ten temat coś później... wiśni i tak w styczniu nie ma.Pozdrawiam sympatyków dobrego jedzenia.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćbardzo trudny
Porcje4-6
Autordzwonnik

Sarnina w czerwonym winie: Podobne przepisy

Sarnina w czerwonym winie: wypróbuj również

Czerwone wino a zdrowie

... funkcjonowanie niektórych organów.  Niewiele osób wie, że lampka wina wypita do obiadu, dobroczynnie działa na szereg różnych dolegliwości. Oto kilka faktów na temat czerwonego wina. ... afrodyzjak, który pobudza pożądanie i wpływa na chęć na ...

dawno temu

Pij wino z gracją

... Jeśli wino wpływa pozytywnie na zdrowie, to tylko w małych ilościach i tylko pite powoli i małymi łyczkami. Od dawna wiemy, że antyoksydanty – w tym resweratrol – znajdujące się w czerwonym winie przeciwdziałają powstawaniu nowotworów. ... Jeśli ...

dawno temu

Czerwone wino i owoce morza- mariaż zakazany!

...  Nikt, kto choć odrobinę zna się na winie, nie decyduje się podać do ryby lub owoców morza czerwone wino. Nie każdy jednak wie, dla czego takie połączenie do siebie zupełnie nie pasuje. ... przezsiarczany bądź polifenole, nie zaś przez żelazo. ...

dawno temu

Drinki z wina

... Białe, czerwone czy różowe, wytrawne i słodkie, z Francji, Ameryki, Australii, Afryki, a może Nowej Zelandii? Po określeniu tych podstawowych preferencji (co wiąże się z wieloma wypitymi butelkami ... ), można zacząć powoli zawężać obszary ...

dawno temu

Wino do potraw

... Odrobina alkoholu jeszcze nikomu nie zaszkodziła, zwłaszcza, gdy umiejętnie wkomponujemy go w potrawy, aby wydobyć z nich głębię smaku. Jakie dania możesz przygotować, dodając czerwone lub białe wino? ... Odrobina alkoholu jeszcze nikomu nie ...

dawno temu

Bułgarskie wina

... Romantyczna kolacja, rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi – to okoliczności, w jakich wzorowo sprawdza się butelka dobrego wina. Ten wyrafinowany trunek kojarzymy przede wszystkim z Francją ... , Brazylią, Włochami albo Portugalią. Coraz ...

dawno temu

Korkociąg do wina

... . A to nie zawsze jest takie łatwe. Nowoczesne otwieracze do win są proste w obsłudze i bez problemu posługują się nimi również kobiety. Gorzej było kiedyś, gdy należało się „posiłować” z butelką po to, by dobrać się do czerwonego ... Oryginalny ...

dawno temu

Słoneczne wino z południa Włoch!

... , który panuje w Italii. Tajemnicą Włochów wydają się być dodatki do dań głównych, czyli warzywa i… włoskie wina! Konkurują one z winami francuskimi, reńskimi, węgierskimi czy bułgarskimi, i to w samej tylko Europie! Posiadają swój ...

dawno temu

Najlepsze wino na weekendowy wieczór!

... , że temperatura tej jesieni będzie wymagała małej rozgrzewki? Czym lubicie się ogrzewać? Kocem i termoforem? A może tak ciepło od środka? Przedstawiam weekendowe wino, którego nawet jeden kieliszek z pewnością sprawi, że ogranie was słodkie ...

dawno temu

Jak pozbyć się plam z wina?

... Jak skutecznie pozbyć się plam po czerwonym winie, nawet jeśli nie zrobisz prania od razu, a plama zaschnie na tkaninie? ...

dawno temu

Super otwieracz do wina

... Koneserzy wina, ale i osoby, które lubią lampkę czerwonego wina do obiadu wiedzą jedno – otwieranie butelek jest często skomplikowaną sprawą. Dlatego firma Sharper Image postanowiła stworzyć idealny ... gadżet - otwieracz do butelek wina – ...

dawno temu

Kieliszki do dekantacji wina

...   Dekantacja wina to proces przelewania wina do innego naczynia (dekantera lub w ostateczności do czystej butelki). Robi się to po to, aby napowietrzyć wino oraz usunąć ewentualne osady ... , które wytrącają się z wina w trakcie leżakowania. ...

dawno temu

Pikantna wołowina w winie

... , tymianku, czerwonej papryki, imbiru oraz płatków chili dodaje potrawie wyrazistego, lekko pikantnego smaku. Danie idealnie komponuje się z lampką czerwonego wytrawnego wina. ... Pikantna wołowina w winie to kolejna „kulinarna inspiracja ...

dawno temu

Niezwykle praktyczny otwieracz do wina

... Jestem pewna, że wielu z Was mogłoby powiedzieć, że walka z otwieraniem wina bywa czasami nieznośna. Nie wspominając już o tym, że kobieta w takiej sytuacji jest czasami kompletnie bezradna, bo korek ... wydaje się siedzieć w butelce bardzo ...

dawno temu

Kąpiel stóp i dłoni w winie

... trochę o jego działaniu wprost, czyli „kąpielach w winie”. Taki zabieg zaserwowany w ekskluzywnych centrach Spa może naprawdę zdziałać cuda. Skosztujcie wina... na własnych dłoniach i stopach! ... Wino pite w zbyt dużych ilościach dostarcza ...

dawno temu

Jakie kieliszki do wina?

... i posiadać lekko zaokrąglony kształt.  Podobny rodzaj szkła serwujemy podając wino różowe.   Wino czerwone   Tutaj można spotkać się z dwoma typami. Albo szkło przypomina odwrócony dzwonek, albo czasza ... którym nie popełnicie towarzyskiego ...

dawno temu

Picie słabszego wina może uchronić przed rakiem

...   Jeśli pijesz lampkę wina dla zdrowia, staraj się wybierać słabsze wino – radzą eksperci. W ten sposób można zredukować ryzyko zachorowania na raka jelita grubego lub raka piersi.   ... alkoholu w winie pozwala na zmniejszenie ryzyka ...

dawno temu

Czerwone policzki

... i nieraz bardzo poważne przyczyny. Co prawda wydawać się może, że czerwone policzki to przecież dar od natury umożliwiający nam zrezygnowanie z różu i cieszenie się naturalnym pięknem. Nic bardziej ... mylnego. Czerwone policzki to nie ...

dawno temu

Powiązane Tematy