Afrodyzjakalne wariette z polędwiczki wieprzowej podane na szafranowym risotto aromat. smardzami

Przepis kulinarny

Składniki:

polędwiczka wieprzowa - 1 kg, oscypek - 200 g, gęsia wątroba - 200 g, roguefort - 200 g, otrzewna (siatka wieprzowa), wino białe słodkie Porto, tymianek, ocet biały winny, pieprz młotkowany, do dekoracji gałązki świeżego i suszonego tymianku,

Placuszki z kopru włoskiego: koper włoski - 4 szt., parmezan - 100 g, bułka tarta - 100 g, oliwa z oliwek, jaja - 2 szt., tymianek świeży,

Szafranowe risotto: ryż włoski arborio - 500 g, smardze pasteryzowane - 500 g, borowiki - 500 g, mleko - 500 ml, wino białe - 100 ml, szafran, sól, pieprz,

Sos: wątroba drobiowa - 300 g, cebula - 100 g, śmietana - 300 ml, wino białe słodkie Porto - 100 ml, smardze pasteryzowane - 100 g, oliwa truflowa, sól, biały pieprz,

Jak przyrządzić?

Poledwiczkę marynujemy w winie Porto, białym occie winnym, tymianku i pieprzu na 48 godzin przez przyrzadzeniem. Zamarynowaną faszerujemy na przemian oscypkiem, roguefortem i gęsią wątrobą, zawijamy otrzewną i pieczemy w temp. 200 stopni około 12 minut. Z kopru włoskiego obcinamy wierzchnie liście a z bulw kroimy centymetrowe krążki, które panierujemy w jajku i panierce sporządzonej z bułki tartej, parmezanu i świeżego tymianku. Ryż przesmażamy razem ze smardzami i borowikami, podlewamy białym winem, mlekiem i gotujemy do momentu całkowitego rozklejenia się ryżu. Przyprawiamy szafranem, solą i pieprzem. Wątrobę przesmażamy z cebulą, blenderujemy i dodajemy do odparowanej śmietany z pokrojonymi w julienne smardzami. Sos aromtyzujemy odciekiem spod smardzów i oliwą truflową. Całośc dekorujemy tymiankiem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćbardzo trudny
Porcje7
Autor turboponton

Afrodyzjakalne wariette z polędwiczki wieprzowej podane na szafranowym risotto aromat. smardzami: Podobne przepisy

Afrodyzjakalne wariette z polędwiczki wieprzowej podane na szafranowym risotto aromat. smardzami: wypróbuj również

Powiązane Tematy