Składniki:
- dwie podwójne piersi z kurczaka
- 4 duże pieczarki
- 15 dag tartego sera zółtego (najlepiej morski)
- 2 jajka
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- mąka
- olej
Jak przyrządzić?
Piersi podzielić na pojedyncze, stłuc młotem przez folię (aby nie narobić w nich dziur).
Farsz:
Pokroić pieczarki na ósemki, wymieszać z tartym serem, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną natką z pietruszki. Popieprzyć do smaku. Można równiaż dodać do farszu nieco masła (nie margaryny!!!!) - wtedy całość będzie bardziej soczysta ;)
Na roztłuczone, posolone piersi nakładamy farsz i zawijamy spinając wykałaczką. Jaja wbijamy do naczynia możliwie jak najmniejszego takiego aby zmieściły się pojedynczo nasze klekoty. Chodzi o to aby stworzyć szczelną panierkę przez którą ser nie wydostanie się na patelnię. Objajcowane kotlety obtaczamy szczelnie w mące i jeszcze raz w jaju i jeszcze raz w mące. Przed smażeniem polecam wstawienie opanierowanych kotletów na 20 minut do zamrażarki - dzięki temu jest większa szansa, że nie rozlecą się na patelni. Smażymy w głębokim oleju na patelni lub we frytkownicy ok. 10 minut.
Pycha!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 17 zł |
Autor | Turboponton |