Pavlova - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4 bialka (lub wiecej)
- +/- 20 (jak kto lubi) dag cukru (pudru)
- szczypta soli
+(fakultatywnie):
- 1 lyzeczka octu winnego (ale takiego jasnego, ktory nie ma prawie smaku)
- 1 lyzeczka maki kukurydzianej
- cukier lub ekstrakt waniliowy
- owoce
- smietana kremowka
- cukier puder

Jak przyrządzić?

Wlaczyc piekarnik na ok. 150 st. Ubic bialka z sola na sztywna piane, nastepnie caly czas ubijajac dodawac stopniowo cukier (wraz z cukrem waniliowym). Nie liczyc na to, ze zwykly cukier rozpusci sie calkowicie (to nie przeszkodzi w uzyskaniu rzadanego efektu). Nie probowac surowego.
Pozostale skladniki, ktore nalezy ostroznie, ale dokladnie wymieszac z piana, powinny wplynac na jakosc bezy, ale wg. mnie do sklepu oddalonego wiecej niz 200 m warto isc tylko po wanilie, bo poprawia smak.
Wysmarowac pergamin cieniutka warstwa masla. Pergamin mozna polozyc na blasze lub w tortownicy. Piane nalezy przelozyc na pergamin. Jest wiele szkol nakladania piany. Mozna po prostu przerzucic ja z miski lub ulozyc szerokim nozem na ksztalt kopuly lub ulozyc polowe na plasko, a reszte w charakterze szerokiej burty (wiadomo o co mi chodzi?).
Tak pieknie ulozona piane nalezy umiescic w srednio nagrzanym piekarniku i piec (mozna po pewnym czasie zmniejszyc troszke temperature) przez ok. 50 min, ale wyjatkowo uparta potrafi potrzebowac nawet ponad godzine...
Powinna byc zlotego koloru.
Nie nalezy zbyt czesto zagladac w czasie pieczenia. Po wylaczeniu uchylic drzwi piekarnika i zostawic do wyschniecia, mozna nawet cala noc.Rano nie przejmowac sie tym, ze srodek opadl, tak byc powinno.

Ubic kremowke, mozna dodac cukier , ale naprawde nie trzeba.
Ulozyc kremowke na srodku bezy wraz z owocami (jakie lubimy). W wersji klasycznej powinny to byc truskawki, ladnie wygladaja wszystkie lesne.Kremowke mozna zastopic kremem zrobionym ze smietany, zoltek, cukru, ewentualnie serka mascarpone), jesli lubimy naprawde slodkie desery.Mozna dodatkowo polac syropem owocowym (ugotowac owoce z cukrem i odrobina wody, lub przetrzec je przez sitko).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćlepiej nie wiedziec
Przybliżony koszt10 zł
Autor Ula

Pavlova: Podobne przepisy

Powiązane Tematy