Składniki:
55 g masła,
100 g cukru,
2 jajka (żółtka i białka rozdzielone),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki soli,
110 g mąki pszennej,
100 g pokruszonych orzeszków (jakie kto woli, ja osobiście lubię pecan),
60 ml mleka,
1 łyżeczka wanilii.
Jak przyrządzić?
Masło ubić z cukrem, wbić żółtka. Białka ubić na sztywną masę. Proszek do pieczenia, sól i mąkę przesiać, dodać do ubitych białek. Wmieszać orzechy, mleko i wanilię. Łyżką nałożyć grudki masy na natłuszczoną blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180c przez 10-12 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 30 sztuk |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | paniXXX |