Składniki:
Grzanki: 2 kromki chleba tostowego pokrojonego w kostkę (lub np. kajzerki), 1 ząbek czosnku pokrojony na drobniutko, łyżka masła do roztopienia na patelni i podsmażenia powyższych składników,
sałata (porwana na kawałki), pomidory ze 2 szt. (pokrojone w kostkę), cukinia (kawałek - pokrojony w ok. 0,5 cm x 1 cm kostkę), cebulka (najlepiej szalotka - pokrojona w kosteczkę).Sos:1 łyżka sosu sojowego2 łyżki octu winnego3 łyżki oliwypo szczypcie soli, pieprzu i cukru
Jak przyrządzić?
1) Sos sojowy i ocet winny doprawić solą, cukrem, pieprzem.
2) Dodać cebulkę i oliwę - wymieszać.
3) Do sosu dorzucić cukinię, wymieszać i odstawić do czasu wymieszania sałaty z pomidorkami.
4) Sałatę porwać, pomidor pokroić i i wymieszać.
5) Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek i grzanki. Podgrzewać do zarumienienia na małym ogniu.
Połączyć sałatę z pomidorami i sosem z cukinią. Wymieszać. Posypać grzankami. Dla mnie pychotka.
Potrzebne przybory:
Salaterka do sałatki, nóż, deska do krojenia, patelnia, drewniana łyżka do mieszania grzanek.
Uwagi:
Zamiast masła do grzanek można użyć oliwy. Sałatkę można posypać też pokrojonymi oliwkami. Do sosu z cukinią warto dodać surowe pokrojone pieczarki, auzyskamy inną smaczną sałatkę.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | viki271976 |