Przygotowanie przetworów z owoców i warzyw, zwłaszcza dla młodego pokolenia, na pewno nie należy do rozrywki. Jeśli się za to zabieramy to raczej ze względów ekonomicznych, a także dlatego, że zrobione przez nas, a często z własnej działki, ogródka są zdrowe i dają nam dużo satysfakcji. A już na pewno lepiej smakują niż te ze sklepu. Cieszę się, gdy mogę zapakować kilka słoików dzieciom, gdy wracają do siebie do domu.
Składniki:
2 kg ogórków.
Zalewa:
3 l wody,
2 szklanki octu 10%,
1 szklanka cukru,
2,5 łyżki soli.
Składniki do jednego słoika:
3 ziarna pieprzu,
2 ziarna ziela angielskiego,
listek laurowy,
łyżeczka gorczycy,
1 ząbek czosnku,
koper (ilość wg uznania),
1-2 liście wiśni.
Jak przyrządzić?
Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy czosnek i wszystkie zioła.
Umyte ogórki ciasno układamy w słojach, dopasowujemy średnie i małe ogórki.
Wszystkie składnik zalewy należy zagotować.
Gorącą zalewą napełniamy słoiki na wysokość ułożonych ogórków.
Ogórki muszą być zakryte zalewą.
Dobrze zakręcamy dopasowując nakrętki.
Wstawiamy do dużego garnka, nalewamy wody i pasteryzujemy 5 minut.
Wystawiamy gorące.
Odkładamy w ciemne i chłodne miejsce.
Jak podawać?
Podajemy do obiadu, mięs, serów i wędlin.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |