Składniki:
2 piersi kurczaka,
10-12 pistacji,
miód,
majeranek,
czosnek,
masło,
czarny pieprz,
papryka,
sól.
Jak przyrządzić?
1-2 ząbki czosnku tniemy w drobną kostkę. To samo robimy z pistacjami. Na małej patelni rozgrzewamy łyżeczkę (może półtorej) masła, po czym wrzucamy na nie czosnek. Po chwili do czosnku dodajemy majeranek i pistacje. Mieszamy przez 1-2 minuty, zdejmujemy z ognia i na razie odstawiamy.W piersi kurczaka wycinamy kieszonki (im większe uda się wyciąć tym lepiej). Piersi, po obu stronach oraz w środku, posypujemy solą, pieprzem i papryką, po czym kieszonkę smarujemy dość obficie (ale tak, żeby zawartość się nie wylewała) miodem. Następnie środek faszerujemy masą pistacjową. Kieszonki zamykamy.Całość podsmażamy na patelni. Następnie zmniejszamy płomień i po 5-8 minutach danie powinno być gotowe.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Red_81 |