Składniki:
1 czerwona papryka,
1 puszka pomidorów (mogą byc też świeże),
2-3 ząbki czosnku,
śmietana 30% (słodka),
mąka,
przyprawy: wegeta (lub ziarenka smaku), papryka słodka, pieprz biały, cukier, bazylia, oregano
Jak przyrządzić?
To tak:
Na oliwie podsmażyć czosnek (uwaga, bo szybko się pali), osobno podsmażyć paprykę (dość mocno). Oba składniki zmieszać ze sobą, następnie dodać pomidory w puszce. Wszystko dusimy do czasu aż większość wody z pomidorów odparuje. Przyprawy dodawać według smaku, powoli, aby nie przedobrzyć.Cały czas mieszać i próbować. Na koniec dodać śmietanę zagęszczoną mąką.
Jeść z makaronem do spaghetti. Pycha!
Uwagi:
Podane przeze mnie składniki są na małą porcję, tak do spróbowania, nadają się też dla dwóch osób na obiad czy kolację, ale makaron będzie mało oblepiony sosem.
Osobiście robię dużo wiekszą porcję, gdyż ten pyszny sos mogę wcinać łyżkami. Do mojej porcji wykorzystuję ok. 4 papryki i 3 puszki pomidorów oraz pół główki czosnku. Reszta do smaku.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Natalia |