Składniki:
1 średni pomidor,
1 średni ogórek świeży,
pół papryki żółtej,
pół papryki czerwonej,
2-3 ogórki konserwowe,
2-3 ogórki małosolne lub kwaszone (zależy od pory roku),
1 średnia cebula,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
cukier,
szczypta suszonej bazylii lub przyprawy do sałatek,
kilka kropel soku z cytryny.
Jak przyrządzić?
Wszystkie warzywa kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy do misy. Polewamy wszystko odrobiną oliwy z oliwek, sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Można dodać również bazylii lub ziół do sałatek.
Potrzebne przybory:
Deska do krojenia, ostry nóż i miseczka.
Jak podawać?
Surówka pasuje praktycznie do wszystkiego. Polecam również odchudzającym się, jako całkiem porządny i smaczny obiad.
Uwagi:
Można dodać również sałatę, jeśli ktoś lubi. Najlepsza jest lodowa, drobno pokrojona. Przepis pozostawia dużą dowolność, jeśli chodzi o inne składniki, np. paprykę czy ogórki. Sos jest naturalny (to, co puszczą warzywa, oliwa i sok cytrynowy), ale świetnie pasuje tu również klasyczny winegret. Smacznego.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Karo |