Składniki:
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
1 papryka żółta,
3 jajka,
1 szkl. mleka,
2 szkl. mąki,
10-15 dag sera,
10-15 da. wędliny (cokolwiek, mogą być parówki, kabanosy lub wszystko naraz co mamy w lodówce),
sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie (co kto lubi)
Jak przyrządzić?
Z mąki, mleka,jajek oraz przypraw przygotować gęste ciasto. Paprykę oczyścić, pokroić w niewielką kostkę, tak samo wędlinę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną małą patelnię wykładać porcje ciasta rozprowadzając po całej patelni. Smażyć z dwóch stron.
Potrzebne przybory:
Mikser, miska nóż, deska
Jak podawać?
Placki są doskonałe na letni obiad lub kolację. Podaję je się z ketchupem i sezonowymi surówkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | annetka |