Składniki:
1 szklanka mąki, 1 szklanka kaszy mannej, 1 szklanka cukru, 1 łyżka (duża) proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, kostka masła.
Jak przyrządzić?
Mąkę, kaszę, cukier, proszek - wymieszać. Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do poiczenia. Wysypać 1 warstwę sypkiego ciasta. Na to zetrzeć na tartce 1/2 kostki masła uprzednio zamrożonego. Na to zetrzeć na tartce obrane jałka. Można posypać cynamonem. Na jabłka wysypać drugą warstwę sypkiego ciasta i zetrzeć resztę masła.
Jak podawać?
Smakuje i na zimno i na ciepło.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mała |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Jano |