Ratafia - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

owoce,
alkohol,
ewentualnie cukier.

Jak przyrządzić?

Przygotowanie najprostsze na świecie. Do szklanego naczynia [słoja lub gąsiora] wrzucamy szklankę owoców i zalewamy bądź szklanką spirytusu [jeżeli chcemy otrzymać mocny alkohol], bądź wódki, jeżeli chcemy otrzymać nalewkę. Owoce dowolne [oprócz malin, które szybko gorzknieją]. Dorzucać je możemy stopniowo, wraz z dojrzewaniem kolejnych gatunków. Bez pestek, chyba, że chcemy dodać nieco smaczku kilkoma wiśniami z pestkami. Jeżeli owoce są bardzo kwaśne, można dodać nieco cukru. Otwór naczynia zasłaniamy gęstym materiałem, żeby nie dobrały nam się owocówki. Niestety ratafia wymaga silnej woli, bo musi swoje odstać. Tradycyjnie zaczynamy ją robić w czerwcu, a spożywamy na Wigilię - wtedy jest najlepsza.

Uwagi:

Dla urozmaicenia można dodać trochę winiaku lub jarzębiaku, odrobinę cynamonu, goździków, lub dębową drzazgę. Co kto lubi. Pełna dowolność.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaAlkohole
Trudnośćprosty
Autor Iskra

Ratafia: Podobne przepisy

Ratafia: wypróbuj również

Powiązane Tematy