Składniki:
makaron (najlepiej kokardki),
feta,
pomidory,
czosnek,
paczka bazylii,
oliwa (ok. 1/4 szklanki).
Jak przyrządzić?
Makaron gotujemy na wpół twardo, odlewamy i przelewamy zimną wodą. Oliwę podrzewamy w rondelku, wciskamy do niej czosnek - zależnie od upodobania - najlepiej dwa ząbki, a potem dodajemy paczkę bazylii. Tak zrobiony sosik dodajemy do makaronu. Fetę kroimy w kosteczkę, pomidory w ćwiartki i wszystko dodajemy do sałatki. Mieszamy, aż feta się rozpuści. Pyszne jako sałatka, danie główne, albo jako dodatek do tradycyjnych potraw.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | berenica |