Składniki:
2 jajka,
3/4 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
3 łyżki oleju,
5 łyżek gęstej śmietany (może byc 18% byle nie była lejąca),
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2-3 łyżeczki masła lub margaryny,
owoce według uznania.
Jak przyrządzić?
Cukier, cukier waniliowy, jajka i margarynę wymieszać mikserem. Do masy dodać resztę składników cały czas mieszając. Wylać na średnią tortownice, położyć owoce.Piec ok. 30-45 min.
I oto cała trudność
Uwagi:
Jeżeli dodajecie duże owoce np. śliwki to proponuję je mocno wepchnąć w ciasto a nie tak połozyć jakby były posypane. Ciasto jest wtedy smaczniejsze.Nie zamieniajcie żadnych składników innymi, moja mama tak zrobiła i ciasto nie wyszło. Na wiekszą tortownice lub blache proponuje zrobić porcję razy 2
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Diablica102 |