Składniki:
1/2 kg miesa mielonego (preferuje piersi indyka), moze byc mieszane wieprzowo-wolowe, 1/2 główki bialej kapusty (sredniej), 1/2 kg pieczarek, 2 papryki, 2 cebule, 1 szklanka ryżu, sól, pieprz, bazylia, papryka mielona słodka.
Jak przyrządzić?
Na początek ugotuj ryż na sypko, w tym samym czasie pokrój kapustę i wrzuć do garnka z gotujacą się wodą. Gotuj 5 min, odcedz. Cebulki i papryki pokrój, nastepnie podsmaż przykrywajac patelnię. Dodaj na krótko pokrojone pieczarki odkrywając patelnię. Do tych składników dodaj mięso, podsmaż wszystko ok. 5 min. Całą zawartość patelni wymieszaj w dużej misce z ryżem i kapustą, dodaj przyprawy, po czym wszystko przełóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj ok. 30 min w temperaturze 150 C.
Potrzebne przybory:
Patelnia, duża miska (lub duży garnek do wymieszania składników), mały garnek, naczynie żaroodporne.
Uwagi:
Do potrawy mozna też dodać boczek wędzony i 5 ząbków czosnku.
Przed zapiekaniem przykryć serem, ale niekoniecznie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 spore |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Nusia |