Składniki:
250 g, 1 kostka masła,
250 g herbatników,
0,5 kg twarogu,
mleko,
cukier puder,
250 g drobno zmielonych orzechów włoskich,
1 słoik wydrylowanych wiśni,
0,5 litra śmietany 30%,
1 galaretka wiśniowa.
Jak przyrządzić?
Wiśnie wysypać na durszlak i pozostawić do obcieknięcia. herbatniki drobno pokruszyć i dodać masło. Razem ugnieść i wylożyć równomiernie na wysmarowaną tortownicę. Twaóg zmielić. Aby nie był suchy dodać trochę mleka i zmiksować aby powstał twaróg o konsystencji kremu. Dodać 0,5 szklanki cukru pudru i zmiksować. Wyłożyć na pierwszą warstwę z herbatników. Jako 3. warstwę wysypać grobno zmielone orzechy włoskie. Smietanę ubić dodać 0,5 szklanki cukru pudru i wymieszać. Wyłożyć równomiernie na warstwę z orzechów. Na śmietanę poukładać wcześniej odcieknięte wiśnie, starając się jak najszczelniej przykryć śmietanę. Rozrobić galaretkę wiśniową i pozostawić do wystygnięcia. Trzeba pamiętać by galaretka była ostudzona, ale nie stężała. Wylać na wiśnie. Tak przygotowany tort wstawić do lodówki. Najmniej 2 godz.
Uwagi:
Tort najlepiej smakuje, gdy jest w lodówce całą noc. Nie radzę ściągać go z tortownicy. Scianki owszem , ale dno najlepiej pozostawić. Można zamiast galaretki przygotować pozostały sok z wiśni z żelatyną. Smakuje lepiej.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | flassh |