Składniki:
Świeża oczyszczona flądra, cebula, ketchup ostry i łagodny, musztarda, cukier, olej
Jak przyrządzić?
Oczyszczoną flądrę solimy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju na rumiano.Dużo cebuli kroimy w półplasterki i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie miękka i szklista, dodajemy ketchup(w zależności od indywidualnego smaku zmienić proporcję na korzyść jednego z rodzajów ketchupu) w sumie całe 0,5 l opakowanie. Doprawiamy do smaku łyżeczką musztardy(najlepiej sarepską), sól i cukier. Tak przygotowanym sosem przekładamy usmażone flądry. Im dłużej przejdą smakiem tym lepsze.
Jak podawać?
Najlepiej podać w szklanym żaroodpornym naczyniu, żeby było widać warstwy ryby z sosem
Uwagi:
Najlepiej przygotować rybę rano na wieczorną imprezkę. Wspaniale smakuje nad morzem w dobrym towarzystwie na świeżym powietrzu przy zimnej wódeczce. Smacznego.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Ela |