Dziś Hubertus... czego nie powinno zabraknąć na myśliwskim stole?
DAMIESA • dawno temuWedług kalendarza dziś wypada święto myśliwych i leśników, czyli popularny Hubertus. Św. Hubert był patronem polowań, dlatego dziś ku jego czci organizuje się uroczyste spotkania, którym zwykle towarzyszy biesiada przy ognisku. A jakie jest menu na ten ważny dla myśliwych wieczór? Wszystko zależy od indywidualnych gustów, ale nie ulega wątpliwości, że wśród kulinarnych specjałów potrawą obowiązkową i najważniejszą jest oczywiście dziczyzna!
Ciekawi jesteście poznać kulinarne specjały „po myśliwsku”? Zatem obejrzyjcie naszą galerię.
Bażant z warzywami – mięso z bażanta jest dość chude, dlatego przed upieczeniem warto je obłożyć słoniną. Możemy go przyrządzić w śmietanie, nadziewać kaszą, ryżem, lub twarogiem, dusić w garnku, czy nacierać masłem. Świetnie też smakuje z nutą imbiru lub białego wina.
Dzik z warzywach - opcją dla miłośników pikanterii w daniach jest podanie mięsa z suszone śliwkami i pikantnymi warzywami takimi jak np. papryka.
Kiełbasa z dziczyzny – jej smak zdecydowanie różni się od tej tradycyjnej, jaką zwykliśmy zazwyczaj kupować, a do tego ma o wiele mniej kalorii, bo nie zawiera tak dużo tłuszczu, a co za tym idzie także mniej cholesterolu.
Dzik w czerwonym winie – dziczyzna w towarzystwie czerwonego wina to prawdziwa delicja. Jeśli dodamy do tego podsmażane warzywa i przyprawy, mamy naprawdę danie godne mistrza kuchni.
Jeleń – można z niego przyrządzić filety, zrobić rostbef, czy polędwicę, lub przygotować tradycyjną pieczeń z przyprawami. Smak mięsa doskonale podkreśla np. sos koperkowy.
Dzik w sosie z ziołami– mięso z dzika jest lekkostrawne i ostrzejsze od np. mięsa sarny, czy jelenia. Podobno najsmaczniejsze mięso jest jesienią i zimą, więc jest teraz doskonały czas na przyrządzanie z niego potraw. Mamy tu szeroki wybór sosów. Ja ze swojej strony polecałabym wypróbowanie go z sosem grzybowym. Idealnym połączeniem jest także nafaszerowanie kawałków mięsa kaszą gryczaną. Doprawiamy aromatami ziołowymi
Szynka z dzika– można ją podawać z pieczonymi z ogniska ziemniakami, lub gotowaną w sosie śmietanowym, która wysubtelni jej smak. Świetnie smakuje ona zarówno na słodko, np. z bakaliami i rodzynkami, jak i przyrządzona ze śliwką, czy porami.
Oczywiście ukoronowaniem polowań na pewno będzie też alkohol, a zatem nie powinno zabraknąć pysznej, aromatycznej nalewki.
Mamy nadzieję, że ten wyjątkowy dzień upłynie wszystkim myśliwym pod znakiem owocnych łowów i ucztowania ze smakiem!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze