Dodajemy smaku twarożkowi
DAMIESA • dawno temuBiały z dodatkiem soli i kładziony zazwyczaj na pieczywo rankiem. Taki jest nasz popularny twarożek, którym delektujemy się podczas śniadania. Delektujemy? Może to nie najtrafniejsze słowo, bo połączenie sera białego ze śmietaną nie rozpieszcza zbytnio podniebienia. Co innego jak dodamy do niego kilka składników, które w ciągu dosłownie chwili przemienią tą białą masę w kolorowy przysmak. Macie ochotę wypróbować kilku przepisów, które nadadzą Waszemu ulubionemu twarożkowi unikalnego smaku? No to zaczynamy!
Oto kilka pomysłów jak tego dokonać:
Wersja warzywna - do rozdrobionego białego sera dodajemy pokrojone drobno rzodkiewki, szczypiorek, paprykę oraz ogórek zielony. Zamiast śmietany możemy tutaj użyć jogurtu naturalnego, bo jest o wiele mnie kaloryczny, więc śmiało w takiej wersji nada się dla wszystkich będących na diecie. Składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wersja na słodko – wersji jest bez liku. „Szarlotkowego” aromatu twarożek nabierze, jeśli wykorzystamy tarte jabłko, miód i rodzynki, czy bakalie. Całość dodajemy do sera białego drobno ugniecionego i mieszamy wraz ze śmietaną. Dla smaku polecam dodać cynamon. Świetną opcją, o bardzo wyrazistym smaku jest także wersja z suszonymi owocami (morele, śliwki, brzoskwinie) zamiast jabłek.
Wersja ziołowa - jeśli poszukujesz w twarożku aromatycznych akcentów, możesz go przyrządzić, jedynie dodając zieleninę np. szczypiorek, koperek, bazylię i pietruszkę, przyda się także kilka kropel cytryny dla wydobycia smaku ziół. Dobrym pomysłem jest także dodanie małej ilości drobno posiekanej cebulki lub czosnku. Wersja dość oszczędna w doborze składników, ale za to lekka i bardzo zdrowa.
Wersja owocowa – na dobrą sprawę możemy w tym przypadku wypróbować wykonać ten śniadaniowy przysmak z dodatkiem owoców, które lubimy najbardziej. Ja polecam taki przepis: twarożek mieszamy z ugniecionymi bananami, ananasem i brzoskwiniami, do całości dodajemy jogurt naturalny, migdały oraz rodzynki i dosładzamy cukrem waniliowym.
Wersja pomidorowa - pomidory wcześniej należy sparzyć, a następnie połączyć z twarożkiem. Do tak przyrządzonej masy dodajemy śmietanę, szczypiorek (bądź bazylię) i doprawiamy lekko papryką w proszku oraz solą.
Wersja z krewetkami - chyba najbardziej niestandardowa wersja z wyżej wymienionych. Krewetki dobrze będą smakować, jeśli do twarożku ze śmietaną dodamy kilka kropel cytryny, a do tego całość udekorujemy ziołami.
Którą wersję wybrałabyś dla siebie na dobry początek dnia? A może masz swój ulubiony przepis, którym chcesz się z nami podzielić?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze