Składniki:
- 1/2 kostki margaryny- 1 szklanka cukru- 1 jajko- 2 łyżki miodu lub słodkiego dżemu- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1 łyżka kakao- 2 szklanki mąki- 1 szklanka mleka- 2 łyżeczki sody
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkiem. Potem dodać miód lub dżem. Mąkę, sodę, kakao i cynamon przesiać przez sito i dodać do masy wraz z mlekiem. Można dodać bakalie. Wszystko wymieszać i dać do blachy wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut. Ciasto jest upieczone jak odchodzi od blachy. Blaszka około 25cm/30cm lub forma na babkę.
Potrzebne przybory:
mikser i piekarnik
Uwagi:
Ciasto można polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi lub kolorowymi koralikami. Na dużą blachę najlepiej upiec z podwójnej porcji. Zawsze sie udaje i jest bardzo pulchne. Można piec w wąskich foremkach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Dosia |