Składniki:
ciasto na kluski, mąka, 2 jajka, trochę wody, cebula, szynka, tłuszcz (tylko margaryna), śmietana
Jak przyrządzić?
Mąkę i jajka zmiksować dolewając nie dużo wody. Gdy powstanie jednolita masa ciasto jest gotowe.
W garnku (średniej wielkości) nastawić wodę i posolić ją.
Gdy woda bedzie wrzeć ciasto nakładamy na małą drewnianą deseczkę (ale tyle ciasta żeby się zmieściło nie całe).
Następnie dużym nożem zrzucamy pomału ciasto do garnka (gdy kluski sie sie ugotuja wyjmujemy je na durszlak a następnie przelewamy zimna wodą), tak zeby po ugotowaniu powstały kluski o innym krztałcie.
Gdy całe ciasto przeistoczy się :)w kluski i będa juz zimne należy pokroic cebule w kostkę i wrzucic ją na rozgrzana potelnie z tłuszczem. Gdy cebulka troszkę się podzłoci wrzucamy pokrojoną w małe kawałeczki szynkę. Gdy to wszystko trochę się podzmaży wrzucamy kluski na patelnię. Gdy potrawa będzie już gorąca troszke posolić i zalać śmietaną , wymieszać i zjeść.
SMACZNEGO!
Uwagi:
Zamiast szynki może być też inna wędlina ,ale nie kiełbasa, bo kluski straca smak!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Marta |