Super ciasto z kremem brzoskwiniowym i kokosowym - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Biszkopt:
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 8 dag mąki
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 1,5 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli

Masa kokosowa:
- 1 jajko
- 125g margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 200g kokosu

Krem brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
3 budynie śmietankowe

ponadto:
- słodka woda z dodatkiem soku z cytryny i ew. aromatem rumowym do nasączenia
- 1 galaretka brzoskwiniowa lub tropikalna

Jak przyrządzić?

1. Biszkopt:
Żółtka dokładnie utrzeć (lub miksować) na puszystą masę z cukrem i sokiem z cytryny. Na to przesiać mąkę i dalej ucierać aż powstanie gładka, jednolita i puszysta masa.Piecyk rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy wyłożyć krążkiem pergaminu.

2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Bardzo delikatnie a zarazem szybko wymieszać pianę z resztą ciasta i przełożyć do tortownicy.

3. Piec ok. 1h 20 minut, ale przy biszkopcie najlepiej po upływie 1 godziny sprawdzić go patyczkiem, bo wiele zależy od piekarnika. Jeśli patyczek po wyjęciu będzie suchy, znaczy że biszkopt jest gotowy. Gotowy i ostudzony biszkopt podzielić na pół.

4. Krem brzoskwiniowy:
z 3 szklanek soku z brzoskwiń (jeśli jest go za mało należy dodać wody) i budyniów ugotować budyń. Dodać do niego pokrojone w kostkę brzoskwinie.

5. Masa kokosowa: rozpuścić tłuszcz z cukrem. Dodać kokos i chwilę trzymać na małym ogniu ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić.

6. Pierwszy krążek lekko nasączyć, posmarować masą kokosową, położyć drugi krążek, nasączyć, na to krem brzoskwiniowy. Wszystko zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Trzymać w tortownicy, w lodówce.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Autornutella

Super ciasto z kremem brzoskwiniowym i kokosowym: Podobne przepisy

Super ciasto z kremem brzoskwiniowym i kokosowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy