Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 8 dag mąki
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 1,5 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Masa kokosowa:
- 1 jajko
- 125g margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 200g kokosu
Krem brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
3 budynie śmietankowe
ponadto:
- słodka woda z dodatkiem soku z cytryny i ew. aromatem rumowym do nasączenia
- 1 galaretka brzoskwiniowa lub tropikalna
Jak przyrządzić?
1. Biszkopt:
Żółtka dokładnie utrzeć (lub miksować) na puszystą masę z cukrem i sokiem z cytryny. Na to przesiać mąkę i dalej ucierać aż powstanie gładka, jednolita i puszysta masa.Piecyk rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy wyłożyć krążkiem pergaminu.
2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Bardzo delikatnie a zarazem szybko wymieszać pianę z resztą ciasta i przełożyć do tortownicy.
3. Piec ok. 1h 20 minut, ale przy biszkopcie najlepiej po upływie 1 godziny sprawdzić go patyczkiem, bo wiele zależy od piekarnika. Jeśli patyczek po wyjęciu będzie suchy, znaczy że biszkopt jest gotowy. Gotowy i ostudzony biszkopt podzielić na pół.
4. Krem brzoskwiniowy:
z 3 szklanek soku z brzoskwiń (jeśli jest go za mało należy dodać wody) i budyniów ugotować budyń. Dodać do niego pokrojone w kostkę brzoskwinie.
5. Masa kokosowa: rozpuścić tłuszcz z cukrem. Dodać kokos i chwilę trzymać na małym ogniu ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić.
6. Pierwszy krążek lekko nasączyć, posmarować masą kokosową, położyć drugi krążek, nasączyć, na to krem brzoskwiniowy. Wszystko zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Trzymać w tortownicy, w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |