Składniki:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- szczypta soli
- 3 pomarańcze
- 8 łyżek likieru pomarańczowego lub wódki
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- po 100 g zmielonych migdałów i kandyzowanej skórki pomarańczowej (pokrojonej w kostkę)
lukier pomarańczowy:
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
Jak przyrządzić?
1. Masło utzrzeć mikserem z cukrem po czym stopniowo dodawać żółtka.
2. Dodać sól, startą skórkę z 2 pomarańczy (sparzonych we wrzątku), po 4 łyzki alkoholu i soku z pomarańczy.
3. Obie mąki przesiać na ciasto, dodać migdały, kandyzowaną skórkę i wymieszać.
4. Z białek ubić sztywną pinę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
5. Blaszkę nasmarować masłem i posypać bułką tartą, nałożyć w nią ciasto i piec 80-90 minut w 180 stopniach. Lekko przestudzone wyjąć z blachy.
6. Resztę alkoholu wymieszać z 6 łyżkami soku pomarańczowego i tą mieszanką posmarować ciepłe ciasto.
7. Przyrzadzić lukier z 200 g cukru pudru i 3 łyżek soku z pomarańczy i polukrować ciasto.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | nutella |