Składniki:
- 3 jajka
- sok z 1 cytryny
- 1 zapach cytrynowy
- 100 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- po 75 g mąki pszennej i ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g roztopionego masła
na lukier cytrynowy:
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Jak przyrządzić?
1. Żółtka utrzeć z sokiem i zapachem cytrynowym, 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
2. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać resztę cukru, delikatnie wymieszać i dodać do masy żółtkowej.
3. Obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia przesiać do masy, delikatnie wymieszać. Na koniec domieszać roztopione, przestudzone masło.
4. Formę posmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
5. Przestudzone ciasto wyjąć z formy i polukrować cytrynowym lukrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |