Składniki:
makaron spagetti
parmezan
1/2 kg mięsa mielonego
4-5 ząbków czosnku
oregano, bazylia i gałka muszkatołowa
1 duża cebula
oliwa z oliwek
1 słoik koncentratu i około 6 pomidorów
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. białego wytrawnego wina
1/2 szkl. rosołku ( może być z kostki)
sól i pieprz
Jak przyrządzić?
SOS POMIDOROWY Z MIĘSEM:Na dużą patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, pokrojoną drobno cebulę, oregano, bazylię i 1/4 łyżeczki gałki muszkatułowej. Podsmażamy do momentu aż cebula będzie szklista. Dodajemy mięso i smażymy. Gdy mięso już będzie gotowe dodajemy rosołek, mleko i wino. Następnie dodajemy pomidory (wcześniej spażone, obrane ze skórki i pokrojone) oraz koncentrat. Dodajemy sól i pieprz do smaku. MAKARON: Gotujemy według zaleceń producenta. Makaron jest dużo lepszy, gdy dodamy do niego małą ilość warzywka, vegetty lub czegoś w tym rodzaju.*** Nakładamy makaron, na to kładziemy sos i posypujemy startym parmezanem
Uwagi:
Jeżeli chodzi o przyprawy, czosnek i koncentrat to dodajemy tyle ile uważamy za słuszne. Ja już robię spaghetti "na oko", więc nie pamiętam dokładnych proporcji.Proponuję świeży parmezan ponieważ jest dużo lepszy niż suszony. Suszony ma lekki posmak plastiku.Gdy jest za mało sosu to można dodać trochę więcej wody i koncentratu.Im częściej się robi to spaghetti tym mniej to czasu zajmuje.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gosia |