Składniki:
kalafior, papryka, pomidory, brokuły,
cebula, czosnek, flet z piersi kurczaka lub indyka,
sól, pieprz, bazylia, tymianek, kiełki bambusowe,
sałata, oliwki
Jak przyrządzić?
Warzywa po wymyciu kroimy w paski (lub kostkę) i gotujemy na parze, nie za długo, tak aby były chrupkie.W międzyczsie kroimy w cienkie paski piersi i nacieramy je świeżo utartym (lub wyciśniętym) czosnkiem. Po zdjęciu warzyw gotujemy również na parze przygotowane mięso, tak aby stało się miękkie.Du ugotowanych warzyw i kurczaka (lub indyka) dodajemy pokrojoną cebulę, kiełki bambusowe i wedle uznania bazylię, tymianek, sól i pieprz.Tak przygotowaną sałatkę należy schłodzić w lodówce przez około 20 min.
Jak podawać?
Przed podaniem ułożyć na talerzu umyty liść sałaty, nałożyć porcję sałatki i przystroić dookoła oliwkami. Świetnie pasują zarówno oliwki czarne, jak i zielone. Doskonale prezentują się oliwki zielone nadziewane czerwoną papryczką lub zwykłe oliwki przekrojone na pół.Potrawa wyśmienicie smakuje wraz z białym, wytrawnym winem.Smacznego
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Matysek |