Sałatka z wątróbką

Przepis kulinarny
Sałatka z wątróbką Zobacz 5 zdjęć

Ciekawy sposób na podanie wątróbki drobiowej. Sałatka na ciepło z surowymi pieczarkami smakuje wybornie i wygląda elegancko. Wielbicieli wątróbki zachęcać nie trzeba. Można osobno podać ziemniaki, choć w tej wersji nie są obowiązkowe. Za to przyda się dużo zielonej sałaty. Zdrowe i dietetyczne danie ma szansę na dłużej zagościć na naszych stołach.

Składniki:

50 dag wątróbki drobiowej,
30 dag małych pieczarek,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka octu winnego,
5 łyżek oliwy,
sól i pieprz.

Do dekoracji:

kilka liściu zielonej sałaty.

Sos majonezowy:

2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo,
1 łyżka musztardy,
2 łyżki soku z cytryny,
1-2 łyżki oliwy,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Sałatę myjemy, suszymy.

Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki.

Najmniejsze z pieczarek pozostawiamy w całości.

Skrapiamy je sokiem z cytryny.

Teraz czas na sos.

Żółtka rozgniatamy widelcem.

Dodajemy musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.

Miksujemy te składniki wlewając do nich jednocześnie oliwę cienkim strumyczkiem.

Sos powinien być gęsty.

Wątróbki myjemy, suszymy i kroimy na kawałki.

Smażymy na oliwie około 6-7 minut.

Pod koniec smażenia dodajemy masło, sól i pieprz.

Na półmisku układamy sałatę, pieczarki i wątróbki.

Tłuszcz powstały podczas smażenia zostawiamy na patelni.

Dodajemy do niego ocet winny.

Teraz musimy to zagotować, a następnie ostudzić.

Tym sosem polewamy sałatę.

Jak podawać?

Danie podajemy na półmisku, osobno sos majonezowy, którym goście poleją sobie wątróbkę, a także pieczywo lub ziemniaki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt22 zł

Sałatka z wątróbką: Podobne przepisy

Sałatka z wątróbką: wypróbuj również

Powiązane Tematy