Ciekawy sposób na podanie wątróbki drobiowej. Sałatka na ciepło z surowymi pieczarkami smakuje wybornie i wygląda elegancko. Wielbicieli wątróbki zachęcać nie trzeba. Można osobno podać ziemniaki, choć w tej wersji nie są obowiązkowe. Za to przyda się dużo zielonej sałaty. Zdrowe i dietetyczne danie ma szansę na dłużej zagościć na naszych stołach.
Składniki:
50 dag wątróbki drobiowej,
30 dag małych pieczarek,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka octu winnego,
5 łyżek oliwy,
sól i pieprz.
Do dekoracji:
kilka liściu zielonej sałaty.
Sos majonezowy:
2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo,
1 łyżka musztardy,
2 łyżki soku z cytryny,
1-2 łyżki oliwy,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Sałatę myjemy, suszymy.
Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki.
Najmniejsze z pieczarek pozostawiamy w całości.
Skrapiamy je sokiem z cytryny.
Teraz czas na sos.
Żółtka rozgniatamy widelcem.
Dodajemy musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.
Miksujemy te składniki wlewając do nich jednocześnie oliwę cienkim strumyczkiem.
Sos powinien być gęsty.
Wątróbki myjemy, suszymy i kroimy na kawałki.
Smażymy na oliwie około 6-7 minut.
Pod koniec smażenia dodajemy masło, sól i pieprz.
Na półmisku układamy sałatę, pieczarki i wątróbki.
Tłuszcz powstały podczas smażenia zostawiamy na patelni.
Dodajemy do niego ocet winny.
Teraz musimy to zagotować, a następnie ostudzić.
Tym sosem polewamy sałatę.
Jak podawać?
Danie podajemy na półmisku, osobno sos majonezowy, którym goście poleją sobie wątróbkę, a także pieczywo lub ziemniaki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 22 zł |