Kluski drożdżowe gotowane na parze (autor kordelis) - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

mąka - 40 dag,
drożdże - 2 dag,
cukier - 5 dag,
jajka - 2 szt.,
masło - 5 dag,
mleko - 1 szklanka,
sól

Jak przyrządzić?

Mąką przesiać. Jedną szklankę mąki wymieszać z ciepłym mlekiem, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, przygotować rozczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać resztę mąki i żółtka. Ciasto wyrabiać, wybijając je łyżką, aż do pojawienia się pęcherzyków. Dodać stopione masło i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto postawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie i dwukrotnie zwiększy objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2-3 cm. Z ciasta wykrawać małą szklanką krążki. Ułożyć je na stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić, aby wyrosły. Przygotować naczynie do gotowania na parze. Wyrośnięte kluski kłaść na specjalną wkładkę, tak aby nie dotykały wody, przykryć pokrywą i gotować parę minut.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćśredni
Autorkordelis

Kluski drożdżowe gotowane na parze (autor kordelis): Podobne przepisy

Kluski drożdżowe gotowane na parze (autor kordelis): wypróbuj również

Jak gotować na parze?

... na nowo niektóre dobrze znane potrawy. Zwolennicy gotowania na parze twierdzą ponadto, że dania przyrządzone w ten sposób posiadają całe bogactwo smaku, które jest znacznie mniej uboższe po upieczeniu ... Niektóre potrawy, jak na przykład pyszne ...

dawno temu

Kluski na parze

... Dieta rocznych dzieci to nie tylko mleczko i kaszki. Możesz podawać maluszkowi już większość produktów. Dziś przepis na lekki i pożywny posiłek - kopytka na parze. Jak je przyrządzić? Przepis poniżej. ... go i rozgnieć. Dodaj łyżkę twarogu, ...

dawno temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. I nic dziwnego – potrawy przyrządzane w parowacze nie tylko są zdrowsze, ale i smakują o niebo lepiej niż smażone czy duszone. Dlaczego warto gotować ... na parze? Jakie korzyści z takiej kuchni ...

dawno temu

Co to jest związek kohabitacyjny? Czym różni się od konkubinatu?

... Związek kohabitacyjny to relacja, którą bardzo często wybierają polskie pary. Dotyczy to zarówno osób młodych, jak i tych po przejściach. Zazwyczaj o związku kohabitacyjnym mówi się, że jest formą ... tzw. małżeństwa bez papierka, ponieważ nie ...

2 tygodnie temu

Jajecznica na parze

... Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw, gdyż gotując w parowarze lub kąpieli wodnej zachowujemy większość składników odżywczych produktów. Dziś przepis na jajecznicę, oczywiście przyrządzoną na parze. ... ...

dawno temu

Kluski śląskie

... efektownym daniu z kartofli, nie sposób nie wspomnieć o kluskach śląskich. Nie bój się powracać do tradycji i sprawdź, jak możesz samodzielnie przyrządzić takie kluski w domu. ... zastępują dobrze znane nam gotowane ziemniaki lub pure. Zatem nie ...

dawno temu

Ryba na parze, czyli danie z parowaru

... najbliższych. Przepisy na parowar nie są zbyt skomplikowane, więc naprawdę warto w niego zainwestować i skrócić czas gotowania o połowę. Zacznijmy od czegoś prostego. Co powiecie na rybę na parze z ziemniaczkami, cukinią i aromatycznymi ziołami? ...

dawno temu

Kluski z makiem

... w kuchni pomoże nam przetrwać myśl, że nasze starania zostaną docenione przez bliskie sercu osoby. Nie czekaj zatem i zobacz, jakie dania wigilijne z łatwością możesz przyrządzić sama, a także w jaki sposób zrobić proste i smaczne kluski z ...

dawno temu

Ciasto drożdżowe z kruszonką

... się na zakupy do pobliskiej cukierni, jednak znacznie lepiej jest przygotować ciasto drożdżowe samodzielnie. Dzięki poświęceniu czasu na domowe wypieki sprawisz, że twoi najbliżsi będą mieli to, co najlepsze ... . W jaki sposób zrobić ciasto ...

dawno temu

Gotowanie na parze - dlaczego warto kupić parowar?

... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na parze nie przypadnie do gustu? ... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na ...

dawno temu

Gotowanie na parze

... 68674 Produkty gotowane na parze zachowują posiadane witaminy i składniki mineralne.Żywność nie jest zanurzana w wodzie, więc nie dochodzi do wypłukiwania składników odżywczych. Poza tym posiłki ... gotowane na parze nie wymagają używania ...

dawno temu

Kluski na mleku dla niemowląt

... się pierwsza zupka. Zazwyczaj jest to krem marchwiowy. Stopniowo wprowadzane są kolejne warzywa. Dla mam, które szukają urozmaicenia codziennego menu niemowlaka przedstawiam przepis na kluski lane na mleku modyfikowanym. ... się pierwsza zupka. ...

dawno temu

Przepis na bułeczki drożdżowe

... Już tak dawno ich nie jadłaś, prawda? Bułeczki drożdżowe, ach ten zapach dzieciństwa. Przygotuj je dzisiaj swoim dzieciom. Będą z jabłkami. Czy mogłabyś zrobić rodzinie lepszą niespodziankę? Pamiętasz jak wracałaś do domu, a mama witała cię ...

dawno temu

Na lato dobre na parze

... to dania z parownika. Mało roboty, zdrowo, pożywnie i szybko. Dzisiaj podsyłam tobie pomysł na łatwy obiad dla całej rodziny, nawet dla tych najmłodszych. Pstrąg na parze Oczyszczonego pstrąga dopraw ... na parze. Obiad w 30 minut jest już ...

dawno temu

Gotowanie ziemniaków

... dostarczają nam raczej wiele zbędnych kalorii. Gotowanie ziemniaków na parze Czas przygotowania to około 15 minut. Ziemniaki należy w tym przypadku obrać i pokroić na cząstki, a następnie umieścić nad wrzącą wodą w naczyniu z dziurkami. ... ...

dawno temu

Marchewka gotowana - smacznie i zdrowo

... Chcesz mieć piękna cerę? Pij marchewkę, jedz marchewkę, chrup marchewkę. Marchewka gotowana, marchewka pieczona, marchewka smażona, marchewka duszona – marchewka w każdej postaci jest znakomita ... wszystko dobrze wymieszać. 5. Gotowana ...

dawno temu

Racuchy drożdżowe

... są prawidłowe, jednak niewystarczająco wyczerpujące. Zaczyn drożdżowy używany przy wypieku chleba i ciast to nie jedyne zastosowanie tych niezwykłych grzybów w gastronomii. Otóż ważną rolę odrywają one ... w winiarstwie, piwowarstwie i ...

dawno temu

Powiązane Tematy