Składniki:
4 filety z białej ryby (po 1 na osobę),
zielona cebulka,
1/2 ziel. papryki,
natka,
świeża bazylia,
4 łyżki ostrej musztardy.
Podkład:
czosnek,
cebula,
pomidory,
zielona fasolka,
małe młode ziemniaczki,
oliwa,
ocet winny,
1/2 szkl. białego wytrawnego wina,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Drobno posiekać młodą cebulkę, paprykę, natkę i bazylię.Wymieszać razem w misce z odrobiną oliwy.Filety posmarować musztardą i grubo nałożyć zieloną czapeczkę.Blachę lub płaską formę żaroodporną posmarować oliwą, posypać posiekaną cebulą, całymi ząbkami czosnku, kawałkami pomidorów bez pestek, obgotowaną zieloną fasolką i obgotowanymi ziemniaczkami. Posolić, popieprzyć.Na wierzchu ułożyć filety, polać winem, winnym octem i oliwą. Zapiec.
Jak podawać?
To jedno danie ma w sobie wszystko. Dobrze pasuje z różowym winem.
Uwagi:
Warzyw można użyć różnych. Świetnie komponuje się z tym młoda cukinia, bakłażan, czerwona papryka, a nawet dynia.Im więcej warzyw, tym lepiej.Świetne i proste danie na lato dla gości.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | gajusza |