Składniki:
Kurczak ok. 1,5 kg, filet z indyka lub inne mięso ok. 20 dag, 2 jajka, czosnek, sól, pieprz, zioła - według indywidualnych upodobań
Jak przyrządzić?
Kurczaka obrać ze skóry, zmielić obrane z kości mięso, dodać jajka i przyprawy, dobrze wyrobić. Następnie dodać filet pokrojony w kawałki i wymieszać. Masą mięsną nadziać skórę z kurczaka i spiąć wykałaczkami. Gotować na parze pod przykryciem. Po 1,5 godziny wyjąć i podawać gorące pokrojone w plastry. Jeżeli ma to być wędlina, obciążyć deseczką aż do ostudzenia.
Potrzebne przybory:
maszynka do mięsa, miska do urobienia nadzienia, deska do krojenia, nóż, wykałaczki, garnek do gotowania na parze z pokrywą
Jak podawać?
Jako danie obiadowe kroić w plastry ok. 1 cm.Jako wędlinę w plastry ok. 0,5 cm.
Uwagi:
Pyszne jako główny składnik drugiego dania, z parowanymi jarzynami. Równie pyszne na zimno jako wędlina.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Rena |