Składniki:
2-3 średniej wielkości bakłażany,
1 ząbek czosnku,
1/2 cebuli,
2 łyżki soku cytrynowego,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
sól.
Jak przyrządzić?
Piekarnik podgrzać do temp. 250 st. C.Bakłażany umyć i wysuszyć. Naciąć skórkę w paru miejscach, a następnie wstawić do piekarnika na 20 min. Bakłażany powinny być miękkie w środku, a ich skórka mocno spieczona.Ostrym nożem rozciąć bakłażany na połówki. Odsączyć sok. Bakłażany posypać solą, postawić pionowo w dużym sitku i pozostawić na 15 min do wyschnięcia.Czosnek rozetrzeć z solą. Cebulę zetrzeć do miski i wymieszać z czosnkiem. Łyżeczką wyjąć miąższ z bakłażanów, utrzeć na jednolitą masę, a następnie wymieszać z cebulą i czosnkiem.Dodać sok cytrynowy. Wymieszać. Spróbować i jeśli potrzeba, dodać więcej soku cytrynowego lub soli.Ciągle mieszając (tak jak przy robieniu majonezu), powoli dolać tylko taką ilość oliwy, aby powierzchnia puree zaczęła się błyszczeć. Dodać połowę posiekanej pietruszki, wymieszać, a resztą pietruszki przybrać puree.
Jak podawać?
Podawać w płaskich miseczkach. Zamiast soku cytrynowego można dodać ocet lubsok wymieszany z octem. Można również dodać sos chili, odrobinę jogurtu, a oliwę zastąpić pastą tahina (sezamowa).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | martula |