Puree z bakłażanów - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2-3 średniej wielkości bakłażany,
1 ząbek czosnku,
1/2 cebuli,
2 łyżki soku cytrynowego,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
sól.

Jak przyrządzić?

Piekarnik podgrzać do temp. 250 st. C.Bakłażany umyć i wysuszyć. Naciąć skórkę w paru miejscach, a następnie wstawić do piekarnika na 20 min. Bakłażany powinny być miękkie w środku, a ich skórka mocno spieczona.Ostrym nożem rozciąć bakłażany na połówki. Odsączyć sok. Bakłażany posypać solą, postawić pionowo w dużym sitku i pozostawić na 15 min do wyschnięcia.Czosnek rozetrzeć z solą. Cebulę zetrzeć do miski i wymieszać z czosnkiem. Łyżeczką wyjąć miąższ z bakłażanów, utrzeć na jednolitą masę, a następnie wymieszać z cebulą i czosnkiem.Dodać sok cytrynowy. Wymieszać. Spróbować i jeśli potrzeba, dodać więcej soku cytrynowego lub soli.Ciągle mieszając (tak jak przy robieniu majonezu), powoli dolać tylko taką ilość oliwy, aby powierzchnia puree zaczęła się błyszczeć. Dodać połowę posiekanej pietruszki, wymieszać, a resztą pietruszki przybrać puree.

Jak podawać?

Podawać w płaskich miseczkach. Zamiast soku cytrynowego można dodać ocet lubsok wymieszany z octem. Można również dodać sos chili, odrobinę jogurtu, a oliwę zastąpić pastą tahina (sezamowa).

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Autormartula

Puree z bakłażanów: Podobne przepisy

Puree z bakłażanów: wypróbuj również

Alternatywne puree

... Różnego rodzaju puree są często spotykaną formą podawania jarzyn na stołach francuskich. Można w tym pięknym kraju znaleźć puree z marchwi, selera, groszku, fasoli, kapusty ... ... A także wiele innych. Nie wspominając już o taki cudach jak ...

dawno temu

Przystawki z bakłażana

... Dziś zajmiemy się bakłażanem. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z V w p.n.e., z Chin. Do Europy zawędrował on dość późno, bo dopiero około XV wieku. Jednak jego wspaniały smak i mnogość zastosowań ... jako pierwsi odkryli włosi. To oni ...

dawno temu

Przepisy na bakłażany

... Bakłażany to doskonałe źródło witaminy C, A i B2 oraz minerałów: wapnia, fosforu, żelaza i potasu. Pomimo zawartości błonnika są ciężkostrawne i powodują wzdęcia. Dlatego nie powinny spożywać ... ich kobiety w ciąży, małe dzieci oraz osoby ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... o istnieniu wielu innych ciekawych gatunków, do których zaliczyć trzeba przede wszystkim bakłażany. Problem jednak w tym, że nie zawsze wiemy, w jaki sposób możemy sprawić, by trafiły one na nasze talerze ... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. ...

dawno temu

Jak zrobić puree ziemniaczane?

... Puree ziemniaczane to chyba najczęściej spotykana na polskich stołach postać ziemniaków. Jest pyszne i przygotowując je nie ryzykujesz, że komuś nie będzie smakowało. Warto jednak czasem wprowadzić ... małe urozmaicenie, by zaintrygować gości ...

dawno temu

Zapiekane bakłażany

... że za chwilę będziemy mogli cieszyć się smakiem świeżych owoców i warzyw. Lepiej nie przegapić tego momentu i wiedzieć już wcześniej, co dobrego można przygotować chociażby z trochę zapomnianych bakłażanów ... . To niezwykłe warzywo świetnie ...

dawno temu

Dziś na talerzach japońskie tofu z bakłażanem!

... , ale raczej w formie dodatku – przynajmniej w Europie. Bohaterami artykułu są dziś bakłażan i ser tofu – z pozoru może nie pasują do siebie, ale przepis jest naprawdę dobry! Spróbujcie sami! ... , ale raczej w formie dodatku – przynajmniej w ...

dawno temu

Wypróbuj unikalny przepis na danie z bakłażanem!

... , warzywa, przyprawy, zioła, sery i owoce morza. Wśród ich ulubionych smaków znaleźć można danie o nazwie Conpata, przyrządzane z bakłażanów. Pragniesz poczuć się niczym rodowita Sycylijka? Wypróbuj przepis na Conchiglie Rigate z bakłażanem! ... ...

dawno temu

Frytki afrodyzjakiem? Jeśli są z... BAKŁAŻANA

... Frytki z bakłażana to zdrowa alternatywa dla zwykłych frytek. Polane jogurtem z dodatkiem czosnku smakują wybornie i są mniej kaloryczne. Co więcej, wiele kultur uznaje bakłażan za silny ... afrodyzjak. "Gruszka miłości" wymieniana jest jednym ...

dawno temu

Przepis na puree z grochu

... Ta jednoroczna roślina strączkowa jest cenionym przez wegetarian źródłem białka. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, wapń i żelazo. Z grochu można wyczarować wiele potraw. Do najpopularniejszych dań należy zupa grochowa. Nie ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Colcannon – irlandzkie danie nie tylko dla jaroszy

... Colcannon, czyli pyszne puree z kapustą, to typowa potrawa irlandzka, idealna na uczczenie Dnia św. Patryka. ... Colcannon, czyli pyszne puree z kapustą, to typowa potrawa irlandzka, idealna na uczczenie Dnia św. Patryka. Colcannon jest ...

dawno temu

Musaka - nietypowa zapiekanka prosto z Grecji

... Musaka to danie pochodzące z Grecji. Jest zapiekanką z mielonym mięsem i bakłażanem. Jej przygotowanie wymaga nieco czasu, ale naprawdę warto! Jak ją zrobić? Z jakich składników i czy istnieje wersja wegetariańska? ... Czym jest musaka? Musaka ...

dawno temu

Walentynkowa kolacja przy świecach

... restauracja z bandą „Angoli” przy stoliku obok...   „Omdlenie Imama” - Bakłażany faszerowane - pyszne potrawy na walentynki  2 bakłażany,2 cebule,2 ząbki czosnku,250g pomidorów,1 łyżeczka posiekanych ... cynamonu, oraz tyle samo cukru, co soli. ...

dawno temu

Gulasz - przepis meksykański

... Masz ochotę na pyszne, delikatne puree ziemniaczane, a do tego pachnący, smaczny, pikantny gulasz? Wypróbuj więc ten przepis. Gulasz meksykański rozgrzeje największego zmarzlucha. Jest delikatny, a zarazem bardzo wyrazisty, nie znam osoby, ...

dawno temu

Nadziej mnie! Prosi pomidor...

... na bazie mięsa, ryb, ryżu, innych warzyw, serów, grzybów, a nawet kaszy. Faszerowane warzywa można podawać na obiad, kolację a nawet jako przekąskę w ciągu dnia. A co faszerować? Faszerowany bakłażan ... - jeszcze przed nafaszerowaniem trzeba go ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki z boczkiem - niebo w gębie

... Co najczęściej gości na polskich stołach w porze obiadowej? Tak, tak – ziemniaki. Nie oznacza to wcale, że musisz je zawsze podawać w postaci nudnego puree. Znacznie smaczniejsze są pieczone ziemniaki, a jeśli w dodatku dodasz do nich boczek, ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Powiązane Tematy