Składniki:
włoszczyzna bez kapusty 250 g,
cytryna 100 g,
mąka 30 g,
masło 50 g,
cukier,
natka pietruszki,
woda ok. 1250 ml
Jak przyrządzić?
Przeprowadzić obróbkę wstępną włoszczyzny.Rozdrobnione warzywa włożyć do wrzącej, osolonej wody.Ugotować wywar (z warzyw). Sporządzić zawiesinę z mąki i mleka, rozprowadzić gorącym wywarem, dodać do wrzącej zupy, zagotować. Cytrynę sparzyć, wycisnąć z niej sok.Dodać do zupy sok z cytryny i sureow masło,doprawić do smaku cukrem. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Uwagi:
Zupę można podawać z ryżem ugotowanym na sypko.Ryż można ugotować w woreczkach w dużej ilości lekko osolonej wody, kontrolując stopień ugotowania.Gdy ryż wchłonie wodę, wstawić go do piekarnika w przykrytym naczyniu na ok. 1 godz. w temp. 140 stopni.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Alicja |