Chłodnik ogórkowy

Przepis kulinarny
Chłodnik ogórkowy Zobacz 5 zdjęć

Choć nazwa tego chłodnika - tarator nie brzmi może zachęcająco jak na letnią, leciutką potrawę, to jej smak jest wyjątkowo udany. Spodoba się zwłaszcza wielbicielom tzatzyków, bo opiera się na podobnych składnikach. W upalny, letni dzień nie tylko ochłodzi i zaspokoi pragnienie ale także dostarczy wielu wartościowych składników. Warto skorzystać z super świeżych ogórków, takich, których nie trzeba obierać, bo skórka jest jeszcze tak samo miękka i soczysta jak ich zielone wnętrze.

Składniki:

½ kg zielonych ogórków,
½ litra jogurtu naturalnego,
3 łyżki śmietany,
5 ząbków czosnku,
½ szklanki posiekanego koperku i zielonej pietruszki,
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Ogórki dokładnie szorujemy, nie obieramy.

Ścieramy na drobnej tarce do miski.

Solimy i odstawiamy na co najmniej kilkanaście minut, by puściły sok.

Nie wylewamy go.

Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do ogórków.

Zalewamy jogurtem.

Dodajemy posiekaną zieleninę, sól, pieprz, śmietanę i oliwę.

Następnie wszystko miksujemy.

Wkładamy do lodówki na co najmniej ½ godziny.

Jak podawać?

Podajemy zimny.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt10 zł

Chłodnik ogórkowy: Podobne przepisy

Chłodnik ogórkowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy