Choć nazwa tego chłodnika - tarator nie brzmi może zachęcająco jak na letnią, leciutką potrawę, to jej smak jest wyjątkowo udany. Spodoba się zwłaszcza wielbicielom tzatzyków, bo opiera się na podobnych składnikach. W upalny, letni dzień nie tylko ochłodzi i zaspokoi pragnienie ale także dostarczy wielu wartościowych składników. Warto skorzystać z super świeżych ogórków, takich, których nie trzeba obierać, bo skórka jest jeszcze tak samo miękka i soczysta jak ich zielone wnętrze.
Składniki:
½ kg zielonych ogórków,
½ litra jogurtu naturalnego,
3 łyżki śmietany,
5 ząbków czosnku,
½ szklanki posiekanego koperku i zielonej pietruszki,
1 łyżka oliwy,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Ogórki dokładnie szorujemy, nie obieramy.
Ścieramy na drobnej tarce do miski.
Solimy i odstawiamy na co najmniej kilkanaście minut, by puściły sok.
Nie wylewamy go.
Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do ogórków.
Zalewamy jogurtem.
Dodajemy posiekaną zieleninę, sól, pieprz, śmietanę i oliwę.
Następnie wszystko miksujemy.
Wkładamy do lodówki na co najmniej ½ godziny.
Jak podawać?
Podajemy zimny.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |