Składniki:
2 łyżki stołowe masła,
średnia cebula szalotka posiekana,
ok. 0,7 kg dyni piżmowej,
3 szklanki wody,
1/4 szklanki śmietany lub jogurtu,
pół łyżeczki brązowego cukru,
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej,
szczypta soli,
papryka do przybrania
Jak przyrządzić?
Obraną dynię przekroić wzdłuż, usunąć nasiona (zachować je) i pokroić w plasterki.Zeszklić na patelni cebulę na maśle, zeszkloną dodać wraz z masłem do rondelka, dodać też zachowane nasiona, gotować wszystko, ciągle mieszając, ok. 4 min.Dodać do rondelka wodę z solą. Dynię włożyć do parowaru i trzymać, aż stanie się miękka.Ostudzić dynię, wyjąć miąższ i zachować.Odcedzić shłodzony wywar z rondelka i wyrzucić wszystkie stałe produkty.Zmiksować dynię blenderem powoli, dodać wywar z rondelka, żeby była kremowa konsystencja.Porcjami przenosić krem do rondelka, dodać jogurt lub śmietanę, cukier i gałkę.
Potrzebne przybory:
parowar, rondelek, blender
Jak podawać?
W miseczkach, posypaną papryką.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | niska |
Autor | TruskawaAnia |