Składniki:
4 dość grube plastry karkówki,
4-5 cebul,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki keczupu,
sól, pieprz i słodka papryka do smaku,
2 ząbki czosnku,
4 duże plastry żółtego sera
Jak przyrządzić?
Karkówkę delikatnie rozbić, posypać solą i pieprzem, natrzeć przeciśniętym czosnkiem, odstawić na ok. 15 minut.Cebulkę obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na patelni z solą, pieprzem i słodką papryką. Ostudzić. Poukładać na blasze (piekarnik z termoobiegiem) lub tacce (grill) plastry karkówki. Na wierzchu ułożyć podsmażoną cebulkę, posmarować po wierzchu majonezem i keczupem, kolejność dowolna. Wstawić do piekarnika na około 30 minut (opcja grill z termoobiegiem) lub położyć na grillu na około 20 minut. Pod sam koniec pieczenia na każdym kawałku mięsa ułożyć plaster żółtego sera, podgrzewać, aż ser się roztopi. Mięso najlepiej podawać z bukietem warzyw gotowanych na parze. Ziemniaki, brokuły, fasolka szparagowa, kalafior polane sosem maślanym lub delikatnym beszamelowym.
Uwagi:
Ulubiona potrawa mojego męża. Palce lizać.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Kasia |