Składniki:
1 duży pęczek szparagów,
4 małe dojrzałe pomidory,
różne warzywa zielonolistne (sałata, szpinak, roszponka).
Sos:
1 mały ogórek,
1 malutka dymka,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
po 3 łyżki oleju i oliwy z oliwek
extra vergine,
2 łyżki posiekanego koperku.
Jak przyrządzić?
Najpierw przygotowujemy sos. Obieramy ogórek, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Grubo siekamy dymkę, mieszamy i posypujemy solą, odsączamy na durszlaku 1 godz. Płuczemy zimną wodą i ponownie odsączamy. Miksujemy na jednolitą masę, dodajemy sól, pieprz, śmietanę, sok, oliwę i olej. Na końcu dosypujemy koperek i wstawiamy sos do lodówki. Obieramy i gotujemy szparagi, a następnie kroimy je na kawałki długości 4 cm. Obieramy pomidory, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, następnie kroimy w paski. Układamy zieleninę na talerzach. Mieszamy szparagi i pomidory z sosem, i układamy na liściach zieleniny.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | asafa1 |