Składniki:
Łosoś na parze: 4 dzwonka surowego łososia, 2 łyżki soku z cytryny, po kilka gałązek świeżego koperku, bazylii i oregano, sól, pieprz.
Sałatka ziemniaczana: 1 kg młodych ziemniaków, 4 duże pomidory, 2 ogórki zielone, 1/2 pęczka dymki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki majonezu niskotłuszczowego, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Dzwonka z łososia opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i posiekanymi ziołami, włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Ziemniaki ugotować na parze, wystudzić, pokroić w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pomidory pokroić na cząstki, ogórki - w grube ćwierćplasterki, dymkę posiekać. Warzywa włożyć do miski, dodać oliwę, majonez, sól i pieprz, wymieszać.Rybę ugotować w parowarze. Podawać z sałatką ziemniaczaną.
Uwagi:
Łosoś może być z grilla.Fantastyczne danie na lato. Sprawdzone wielokrotnie. Lubiane także przez dzieci.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | Elżbieta |