Składniki:
4 plastry karkówki, szklanka piwa, mielona papryka chili, czosnek, pieprz czarny, sól, przyprawa do grilla albo mięs, ziemniaki, przyprawa do ziemniaków
Jak przyrządzić?
Surowe plastry karkówki oprószyć przyprawami i zalać piwem, odstawić, najlepiej na noc, w chłodne miejsce. Następnie wyjąć z wywaru i położyć na grilla, czekać, aż mięso będzie usmażone. Ziemniaki obgotować, obsypać przyprawą do grilla i na folii ułożyć na grillu, zapiekać, aż będą rumiane. Danie podać razem z dodatkami świeżych lub przygotowanych na parze warzyw.
Potrzebne przybory:
grill
Jak podawać?
Potrawę podawać na talerzach przyozdobionych listkiem sałaty, koprem bądż natką pietruszki, mięso można przyzdobić plastrem cytryny. Jeden plaster mięsa, klika ziemniaczków i kolorowe warzywa.
Uwagi:
Najlepiej smakujące warzywa z daniem to gotowana na parze marchewka z groszkiem lub świeże pomidory, ogórki, rzodkiewka i sałata w jogurcie naturalnym.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Dorota |