Składniki:
- 0,7 kg karkówki lub schabu (zależy od zamiłowania do tłuszczu),
- 0,7 kg boczku (do karkówki raczej chudy, do schabu - moze być tłuściejszy),
- kilka dużych cebul,
- sól i inne przyprawy w/g gustu.
Jak przyrządzić?
1. mięso i boczek kroimy w duże plastry, rozbijamy tłuczkiem.2. w miseczce układamy najpierw rozbite mięso, potem pokrojoną w cieniutkie (najlepiej na tarce) plastry cebulę, na końcu plastry boczku, przy czym każdą warstwe przesypujemy solą i przyprawami, 3. zostawić na kilka godzin4. cale plastry mięsa nadziewamy na szpadę od rożna, przekładając również całym plastrem boczku i cebulą , aż do wyczerpania składników5. pieczemy na rożnie obrotowym ok. 1,5 godziny.
Potrzebne przybory:
Nóż, rożen.
Jak podawać?
Z porcji tej wychodzi 1 ogromny szaszłyk, który podaję na dużym półmisku, z jednej strony obłożony sałatą, z drugiej - pokrojoną w plastry czerwoną papryką. Jeżeli plastry wydają się zbyt wielkie, można je złożyć na pół, ale nie więcej.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8-10 |
Kaloryczność | dużo |
Autor | asica |