Składniki:
70 g filetów z dorsza,
sok i skórka otarta z cytryny,
4-5 twardych, mięsistych pomidorów,
bulwa kopru włoskiego,
duży por (tylko biała część),
2-3 ząbki czosnku,
liść laurowy,
3-4 gałązki świeżego tymianku,
sos tabasco,
łyżeczka kurkumy,
sól, pieprz,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
2 łyżki oliwy,
łyżka masła,
1/2 szklanki wywaru z warzyw lub bulionu rybnego (według uznania),
2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
masło do wysmarowania formy
Jak przyrządzić?
Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, posypać skórką, solą i pieprzem i pozostawić na około pół godziny w chłodnym miejscu. Pomidory sparzyć i następnie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Por dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić razem z koprem włoskim w cienkie plasterki, drobno posiekać czosnek. Przygotować sobie rondel, w którym rozgrzać łyżkę oliwy, nasępnie wrzucić do niego pokrojony por i koper włoski i chwilę smayżyć, dołożyć pokrojone pomidory i czosnek, smażyć około 2-3 minut. Następnie dodać łyżeczkę kurkumy, liść laurowy i tymianek, posypać solą i pieprzem do smaku, wlać wywar i wino, wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na niewielkim ogniu około 4-6 minut. Po upływie tego czasu należy wyjąć liść laurowy i gałązki tymianeku, sos lekko odparować. W międzyczasie przygotować patelnię, na której rozgrzać pozostały olej i zarumienić filety z dorsza. Przygotować również naczynie żaroodporne wysmarowane na brzegach masłem i następnie przełożyć do niego filety z dorsza, zalać wszystko sosem i wstawić na kilka minut do nagrzanego do około 180 stopni Celsjusza piekarnika. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Smacznego.
Potrzebne przybory:
Rondel, patelnia i naczynie żaroodporne.
Jak podawać?
Z ryżem, frytkami lub z ziemniakami oraz z sałatką np. sałatką macedońska bogatą w witaminę C.
Uwagi:
Jest to przepis przewidziany na 4 porcje po około 260 kcal. Potrawa ta jest bogatym źródłem witaminy B6, która jest odpowiedzialna za wzmocnienie układu odpornościowego, a także zmniejsza nasilenie nocnych kurczów mięśni i drętwienia rąk, zapobiega procesom starzenia. Jest konieczna do wytworzenia czerwonych krwinek i przeciwciał. Nie jest to przepis stworzony przeze mnie (został zaczerpnięty z pewnej książki kucharskiej), jednakże został przeze mnie wypróbowany i bardzo gorąco zachęcam do jego spróbowania.Potrawa ta zawiera 32 g białka, 9,5 g tłuszczu, 86 mg cholesterolu, 4,8 g błonnika, 0,7 mg witaminy B6. Zalecana dawka witaminy B6 dla dorosłych 1,6-2,2 mg.Życzę smacznego :)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 260 |
Autor | lilandra |