Filety z dorsza zapiekane z warzywami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

70 g filetów z dorsza,
sok i skórka otarta z cytryny,
4-5 twardych, mięsistych pomidorów,
bulwa kopru włoskiego,
duży por (tylko biała część),
2-3 ząbki czosnku,
liść laurowy,
3-4 gałązki świeżego tymianku,
sos tabasco,
łyżeczka kurkumy,
sól, pieprz,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
2 łyżki oliwy,
łyżka masła,
1/2 szklanki wywaru z warzyw lub bulionu rybnego (według uznania),
2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
masło do wysmarowania formy

Jak przyrządzić?

Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, posypać skórką, solą i pieprzem i pozostawić na około pół godziny w chłodnym miejscu. Pomidory sparzyć i następnie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Por dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić razem z koprem włoskim w cienkie plasterki, drobno posiekać czosnek. Przygotować sobie rondel, w którym rozgrzać łyżkę oliwy, nasępnie wrzucić do niego pokrojony por i koper włoski i chwilę smayżyć, dołożyć pokrojone pomidory i czosnek, smażyć około 2-3 minut. Następnie dodać łyżeczkę kurkumy, liść laurowy i tymianek, posypać solą i pieprzem do smaku, wlać wywar i wino, wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na niewielkim ogniu około 4-6 minut. Po upływie tego czasu należy wyjąć liść laurowy i gałązki tymianeku, sos lekko odparować. W międzyczasie przygotować patelnię, na której rozgrzać pozostały olej i zarumienić filety z dorsza. Przygotować również naczynie żaroodporne wysmarowane na brzegach masłem i następnie przełożyć do niego filety z dorsza, zalać wszystko sosem i wstawić na kilka minut do nagrzanego do około 180 stopni Celsjusza piekarnika. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Smacznego.

Potrzebne przybory:

Rondel, patelnia i naczynie żaroodporne.

Jak podawać?

Z ryżem, frytkami lub z ziemniakami oraz z sałatką np. sałatką macedońska bogatą w witaminę C.

Uwagi:

Jest to przepis przewidziany na 4 porcje po około 260 kcal. Potrawa ta jest bogatym źródłem witaminy B6, która jest odpowiedzialna za wzmocnienie układu odpornościowego, a także zmniejsza nasilenie nocnych kurczów mięśni i drętwienia rąk, zapobiega procesom starzenia. Jest konieczna do wytworzenia czerwonych krwinek i przeciwciał. Nie jest to przepis stworzony przeze mnie (został zaczerpnięty z pewnej książki kucharskiej), jednakże został przeze mnie wypróbowany i bardzo gorąco zachęcam do jego spróbowania.Potrawa ta zawiera 32 g białka, 9,5 g tłuszczu, 86 mg cholesterolu, 4,8 g błonnika, 0,7 mg witaminy B6. Zalecana dawka witaminy B6 dla dorosłych 1,6-2,2 mg.Życzę smacznego :)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Trudnośćśredni
Porcje4
Kaloryczność260
Autorlilandra

Filety z dorsza zapiekane z warzywami: Podobne przepisy

Filety z dorsza zapiekane z warzywami: wypróbuj również

Dorsz duszony z pieczarkami

... Wiesz o tym, że ryby są zdrowe i powinnaś wzbogacać o nie swoją dietę. Chcesz przyrządzić coś zdrowego i pysznego, a nie masz pomysłu na nową potrawę? Sprawdź, jak przyrządzić duszonego dorsza z pieczarkami bez dodatku tłuszczu! ... ziółpieprz i ...

dawno temu

Pieczony filet z indyka

... Znudziły ci się piersi z kurczaka i masz ochotę na małą odmianę? Sięgnij po mięso z indyka – jest bardzo delikatne i przyrządzone odpowiednio smakuje wyśmienicie. Poniżej przepis na filety z indyka w marynacie bez smażenia. ... Znudziły ci się ...

dawno temu

Dorsz pieczony z pomidorami

... Są trzy powody, które powinny skłonić cię do przygotowania dziś dorsza pieczonego z pomidorami. Po pierwsze, ryby są bardzo zdrowe i należy jej jeść jak najczęściej. Po drugie, zrobienie takiego ... obiadu nie zajmie ci wiele czasu. Po trzecie, ...

dawno temu

Zapiekane bakłażany

... . To niezwykłe warzywo świetnie sprawdza się w kuchni, a stworzenie wyśmienitej zapiekanki jest bardzo prostym i wdzięcznym zadaniem. Nie czekaj zatem, aż stragany zapełnią się świeżym towarem i już teraz poznaj przepis na zapiekane bakłażany, a ...

dawno temu

Przepisy na dorsza

... przyjemności. Jedną z bardziej popularnych ryb w kuchni polskiej jest dorsz. Zobacz, jakie cechy są jej przypisywane oraz jakie dania możesz z niej przyrządzić. ... i smażyć na rozgrzanym oleju. Przyrządzając dorsza, można z łatwością sięgnąć po ...

dawno temu

Zapiekana ryba z pieczarkami

... Ryba nie musi być podana w pełnej krasie. Może być ukryta w pysznej zapiekance z pieczarkami, okraszona mieszanką aromatycznych przypraw. Zobacz, jak przyrządzić zapiekaną rybę z pieczarkami? ... Ryba nie musi być podana w pełnej krasie. Może ...

dawno temu

Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem

... Masz ochotę na mięciutkiego i delikatnego kurczaka z dodatkiem zielonych warzyw? Chcesz szybko sporządzić zdrowy obiad? Zapiekany kurczak ze szpinakiem do danie dla ciebie! Sprawdź, w jak prosty sposób go przyrządzić. ... Masz ochotę na ...

dawno temu

Kurczak z ryżem i warzywami - smacznie i zdrowo

... Kurczak z ryżem i warzywami to jedna z najprostszych potraw, jaką można sobie wyobrazić. Właściwie trzeba jedynie trochę pokroić, a potem poczekać. To pyszna danie ma także inne walory ... i to nie tylko smakowe – jest zdrowe. Tyle warzyw w ...

dawno temu

Warzywa pod beszamelem - smaczne i zdrowe

... Zimą musisz dbać o dostarczanie ciału jak największej ilości witamin. Wprawdzie dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, ale mrożonych mamy pod dostatkiem. Jeśli zastanawiasz się co można z nimi ... zrobić, to wypróbuj przepis na warzywa pod ...

dawno temu

Makaron zapiekany - proste, smaczne, szybkie

... Zapiekany makaron to danie dla wszystkich, którzy potrzebują prostego, ale i smacznego obiadu. Jeśli ty również należysz do tych osób, sprawdź jak szybko i jak pysznie można przygotować sycący ... masła. 4. W tym czasie rozmieszaj jajka ze ...

dawno temu

Makaron zapiekany z jabłkami

... Dania mięsne są na porządku dziennym? Czas na miłą odmianę. Zaserwuj swojemu maluchowi pyszny makaron zapiekany z jabłkami. Ta słodka uczta nasyci nie tylko twojego szkraba, ale i całą rodzinę. Sprawdź, jak przyrządzić danie. ... Dania mięsne są ...

dawno temu

Pieczone warzywa

... jak największej ilości warzyw. Ich jedzenie wcale nie musi być nudne i ograniczać się do tego, że gotujemy je z dodatkiem soli albo ewentualnie spożywamy surowe. Zobacz, w jaki sposób można jeść warzywa, jakie mogą wyniknąć z tego korzyści, a ...

dawno temu

Zapiekane ziemniaki - danie na sylwestra

... Jak szybko przygotować dania na sylwestra? Najlepiej ograniczyć się do prostych produktów. Ziemniaki zapiekane na pewno wyjdą pysznie, a jeśli odpowiednio je przystroisz, będą wyglądały bardzo odświętnie. A ten zapach, kiedy wyjmiesz je z ...

dawno temu

Parówki zapiekane z serem i boczkiem

... Masz ochotę na szybką, ale ciepłą kolację? Przygotuj parówki zapiekane z serem i boczkiem. Są bardzo smaczne i wprost idealne na mroźny zimowy wieczór. Po zjedzeniu takiej kolacji możesz wyjść na sanki i na pewno nie będzie ci zimno. Sprawdź jak ...

dawno temu

Kurczak z warzywami - jak go zrobić?

... Mięso drobiowe jest o wiele zdrowsze od wieprzowego czy wołowego, powinnyśmy wiec sięgać po nie jak najczęściej. Kurczak z warzywami to świetna propozycja dla wszystkich, którzy pragną jeszcze więcej ... z ognia, aż cukinia będzie zupełnie ...

dawno temu

Ryba w warzywach

... kanapek bądź sałatek. Jednym z nich jest niewątpliwie przepis na rybę w warzywach. Jej przygotowanie nie tylko przyniesie nam dużą dozę kulinarnego spełnienia i relaksu, ale także będzie wyrazem troski ... , na pewno uda ci się ją przyrządzić. ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Warzywa dla dzieci

... kolejności otrzymują owoce i wybrane warzywa, które są bogatym źródłem witamin i wartościowych składników mineralnych. Istotne jest zatem, by już od najmłodszych lat zachęcać dziecko do spożywania warzyw, by mogły one towarzyszyć dzieciom w ich ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe sięgamy dosyć rzadko, a to błąd. Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe? ... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... Każdy, kto choć trochę interesował się zdrowym odżywianiem i starał się zbilansować swoją dietę, spotkał się z nakazem jedzenia dużej ilości warzyw. Jedzenie tych roślin nie zawsze kojarzy ... się nam jednak z przyjemnością. Samo wspomnienie dań ...

dawno temu

Powiązane Tematy