Składniki:
2 torebki ryżu, mały pęczek rzodkiewki,
brokuł, kalafior, 2 pomidory bez skórki, 1/4 szklanki
sosu beszamelowego (łyżka masła, łyżka mąki i 1/4 szklanki
mleka lub śmietanki)
Jak przyrządzić?
Zrobić sos beszamelowy z masła, mąki, mleka.Ryż w torebkach ugotować. Ugotować brokuł i kalafior w osolonej wodzie.Ryż rozłożyć na 2 talerze i polać sosem beszamelowym, anastępnie rozłożyć na talerze ugotowane i podzielone naróżyczki brokuły i kalafior, na to pokrojoną w paseczkirzodkiewkę oraz w drobne ćwiartki pomidor. Jak ktoś lubi, można danie posypać zeszkloną na tłuszczu cebulą lubpokrojoną natką pietruszki czy też pokrojonymi porami albo dodać listki porwanej sałaty. Przyprawić do smaku. Smacznego.
Jak podawać?
Można podać danie ze szklanką soku z czarnej porzeczki lub małą lampką czerwonego wina.
Uwagi:
Danie jest bogate w witaminy i niskokaloryczne oraz lekkostrawne. Łatwo można przekształcić w danie mięsne, dodając podgotowane na parze pokruszone kawałki ryby, jak równieżprzez dodanie do ryżu kawałków mięsa z gulaszu lub też pokrojonej w paseczki szynki czy innej wędliny.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Maryla |